Miercuri, 12 septembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, își va prezenta, în fața Parlamentului European reunit la Strasbourg, cel de al patrulea discurs privind starea Uniunii.
Discursul din acest an are loc înaintea alegerilor europene din 2019 și în contextul dezbaterii actuale cu privire la viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre.
În discursul de anul trecut, președintele Juncker a schițat viziunea sa privind modul în care Uniunea Europeană ar putea evolua până în 2025 și a prezentat o foaie de parcurs pentru o „Uniune mai unită, mai puternică și mai democratică”. Discursul a fost însoțit de inițiative concrete care au vizat schimburile comerciale, examinarea investițiilor, securitatea cibernetică, industria și datele. Pe această bază, liderii naționali s-au întâlnit la Tallinn, în Estonia, și au convenit asupra unei „agende a liderilor”, care cuprinde lista celor mai presante probleme și provocări pentru care trebuie identificate soluții înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019. La 9 mai 2019, cu ocazia summitului care se va desfășura la Sibiu (România), se așteaptă ca liderii naționali să marcheze punctul culminant al acestui proces, exprimând un angajament reînnoit față de o Uniune care își ține promisiunile în ceea ce privește aspectele cu adevărat importante pentru cetățeni.
Discursul din acest an va fi însoțit, la rândul său, de noi propuneri, care vor fi concretizate imediat în acțiuni. Președintele va prezenta propuneri care pot aduce rezultate pozitive pentru cetățeni în perioada de până la summitul de la Sibiu și va deschide calea pentru o dezbatere amplă în perioada premergătoare alegerilor europene.
Context
Discursul privind starea Uniunii marchează începutul dialogului cu Parlamentul European și Consiliul în vederea pregătirii programului anual de lucru al Comisiei.