„Împreună, ca Uniune, putem pune bazele unei Europe mai suverane.”
Miercuri, 12 septembrie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat, în fața Parlamentului European reunit la Strasbourg, cel de al patrulea discurs privind starea Uniunii.
Discursul din acest an are loc înaintea alegerilor europene din 2019 și în contextul dezbaterii actuale cu privire la viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre, marcând începutul dialogului cu Parlamentul European și Consiliul în vederea pregătirii programului anual de lucru al Comisiei.
”Dar încă nu a sosit timpul să judecăm Comisia pe care am onoarea să o prezidez. De aceea, nu vă voi prezenta astăzi un rezumat al realizărilor ultimilor patru ani. În schimb, vă spun că eforturile noastre vor continua. Vom continua să lucrăm pentru a face ca această Uniune imperfectă să fie un pic mai perfectă cu fiecare zi care trece. Mai sunt multe de făcut. Și despre aceasta vreau să vă vorbesc în această dimineață. Fără felicitări sau laude. Modestie și muncă asiduă: aceasta este atitudinea pe care Comisia va continua să o adopte. Aceasta este agenda noastră pentru lunile următoare.”
Jean-Claude Juncker, Discursul privind starea Uniunii, 12 septembrie 2018
„Summit-ul de la Sibiu este momentul în care trebuie să le oferim tuturor europenilor o perspectivă convingătoare pentru viitor.”
Care sunt rezultatele ce pot fi obținute până la Summitul de la Sibiu?
Acordul de parteneriat economic UE-Japonia
UE ar trebui să ratifice Acordul de parteneriat dintre UE și Japonia. Acesta este un acord bun din punct de vedere economic, precum și un semnal puternic că Uniunea Europeană promovează deschiderea și respectarea normelor și a standardelor la nivel mondial. UE și Japonia reprezintă deja aproape o treime din produsul intern brut mondial. Acest acord ar putea duce la o creștere a exporturilor anuale ale UE către Japonia cu 13,2 % (sau 13,5 miliarde EUR).
Cadrul financiar multianual
De asemenea, până la Summitul de la Sibiu, statele membre, Parlamentul European și Comisia ar trebui să fi ajuns la un acord de principiu privind bugetul UE de după 2020. Acest lucru ne va permite să ne îndeplinim la timp promisiunile în materie de politici făcute cetățenilor, în special ca 12 milioane de tineri să poată participa la schimburile Erasmus, să sprijinim direct 5 000 de locuri de muncă în cercetare și alte 7 000 în întreaga economie în fiecare lună, să majorăm cheltuielile pentru apărare și gestionarea migrației, precum și să demonstrăm că luăm în serios noul parteneriat cu Africa, pentru care este prevăzută o creștere de cel puțin 23 % în viitorul buget al UE
Uniunea economică și monetară
Înainte de Summitul de la Sibiu ar trebui abordat și rolul internațional al monedei euro. Aceasta este a doua cea mai utilizată monedă mult pentru ca moneda noastră unică să își poată îndeplini în totalitate rolul pe scena internațională. Acest lucru ne va permite să plătim mai multe importuri în euro în loc de dolari și ne va oferi o mai mare independență economică. Nu are sens ca Europa să își plătească 80 % din importurile de energie – în valoare de 300 de miliarde EUR pe an – în dolari americani, în condițiile în care numai aproximativ 2 % din importurile respective provin din Statele Unite.
O politică externă mai puternică
Uniunea Europeană ar trebui să își consolideze vizibil politica externă și să devină un veritabil actor la nivel mondial. Ar trebui să poată, în mai mare măsură, să modeleze evenimentele mondiale și să își asume responsabilitățile internaționale
Plenul Parlamentului European – Strasbourg, 12 septembrie 2018
”Situația geopolitică face ca acesta să fie momentul pentru Europa: a venit momentul suveranității europene. Este momentul ca Europa să își ia destinul în mâini […] […] Această convingere că „uniți suntem mai puternici” reprezintă esența însăși a ceea ce înseamnă să faci parte din Uniunea Europeană […] Partajarea suveranității – atunci și acolo unde este necesar – face ca fiecare dintre statele noastre națiune să fie mai puternică.”
Raportul anual al Comisiei cuprinde următoarele capitole:
- Progresele privind îndeplinirea celor 10 priorități ale Comisiei Europene
- Raportul privind punerea în aplicare a politicilor
- Foaie de parcurs pentru o Uniune mai unită, mai puternică și mai democratică: bilanț la un an de la lansare și etapele următoare
- Un buget modern pentru o Uniune care protejează, capacitează și apără: cadrul financiar multianual pentru perioada 2021-2027
- Evoluția situației economice
- Fondul european pentru investiții strategice
- La 10 ani după începutul crizei financiare – un sector financiar mai solid, mai sigur și mai stabil
- Sprijinul pentru reforme în statele membre ale UE
- Un nou capitol pentru Grecia
- Acordul de parteneriat economic UE-Japonia
- Parteneriatul-cheie al UE cu Africa
- Corpul european de solidaritate
- O mai bună reglementare
- Îndeplinirea de către UE a promisiunilor făcute: aplicarea mai eficace a deciziilor noastre comune
- Vizite la parlamentele naționale
- Dialogurile cu cetățenii
- Situația opiniei publice din UE
Link-uri utile:
Citește discursul integral (EN)
Rezultatele ce pot fi obținute până la Summitul de la Sibiu
Broșura privind Starea Uniunii 2018
Scrisoarea de intenție adresată Președintelui Antonion Tajani și Cancelarului Sebastian Kurz
Suveranitatea europeană. Ce înseamnă suveranitatea europeană pentru președintele Juncker?
Sursa: Comisia Europeană – Starea Uniunii 2018