COSME

cosme

COSME – Programul Uniunii Europene pentru stimularea competitivității în afaceri și a IMM-urilor

Cu un buget de 2,5 miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri, COSME, vizează în special:

1) antreprenorii, mai ales cei de la nivelul IMM-urilor, care vor beneficia de acces mai ușor la finanțarea afacerii lor,
2) cetățenii care doresc să desfășoare activități economice independente și care se confruntă cu dificultăți în a înființa sau dezvolta propria afacere,
3) autoritățile statelor membre, care vor fi mai bine sprijinite în eforturile lor de a elabora și pune în aplicare o reformă eficientă a politicilor de profil.

Programul pentru competitivitatea întreprinderilor și pentru IMM-uri se va concentra asupra instrumentelor financiare și sprijinului destinat internaționalizării întreprinderilor. Programul are următoarele obiective generale:

  • îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri sub formă de participații și împrumuturi.
  • îmbunătățirea accesului la piețe în interiorul Uniunii și la nivel global: vor fi puse la dispoziție servicii de sprijinire a afacerilor orientate spre creștere economică, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, pentru a facilita expansiunea afacerilor pe piața unică. Acest program va asigura, de asemenea, sprijin în afaceri IMM-urilor, în afara UE. De asemenea, va exista sprijin pentru cooperare industrială internațională, în special în vederea reducerii diferențelor dintre mediile de reglementare și de afaceri dintre UE și principalii săi parteneri comerciali.
  • promovarea spiritului antreprenorial: activitățile vor include dezvoltarea competențelor și atitudinilor antreprenoriale, în special în rândul noilor antreprenori, a tinerilor și a femeilor.

Mai exact, din cele 2,5 miliarde EUR alocate programului, 1,4 miliarde EUR sunt alocate instrumentelor financiare. Restul va fi cheltuit pentru finanțarea Rețelei întreprinderilor europene, cooperării industriale internaționale și educării în vederea dezvoltării spiritului antreprenorial.

Link-uri utile:
Pagina de internet COSME

Apeluri de proiecte