Media 2015

Erasmus si multiculturalitate – 24 septembrie 2015

În noul an școlar, Universitatea Politehnica este gazdă a 30 de studenți Erasmus veniți atât din state europene, cât și din exteriorul UE. Împreună cu ei am avut o discuție despre diversele oportunități UE pentru tineri și despre rolul multilingvismului și multiculturalității în dezvoltarea personală.

Ziua limbilor Europene – Resita – 23 septembrie 2015

Am sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor la Reșița, împreună cu 250 de elevi și profesori de la Liceul de Artă “Sabin Păuța”, Colegiul Național Mircea Eliade, Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz” și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. În acest an, în mod deosebit, am adus în atenția participanților limbile folosite în educație, esențiale în procesul de predare-învățare-comunicare.

Porti deschise in Europa – oportunitati educationale pentru tineri – 17 septembrie 2015

Echipa Europe Direct Timișoara a invitat tinerii timișoreni să participe la o sesiune de informare despre oportunități educaționale și de dezvoltare personală prin programe europene. Am vorbit despre Serviciul European de Voluntariat, Schimburi de tineri, training-uri pentru lucrători de tineret și programul Erasmus pentru studenți.

#WeSpeakCode – Scoala de vara de programare, 6-13 iulie 2015

La Școala de vară de programare au participat cca 100 de elevi din clasele I-XII. Acestia, sub indrumarea a 30 de mentori voluntari, timp de o saptamana, au invatat diverse limbaje de programare si au vizitat companii de profil din Timișoara. Atelierele au avut loc în trei locații: Liceul de Informatică Grigore Moisil, Continental Automotive și Centrul de Informare Europe Direct Timisoara – Fundația Student Plus, iar evenimentul de încheiere a avut loc la Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, in prezenta dlui Prefect Eugen Dogariu. Parteneri: Liceul de Informatica Grigore Moisil, CoderDojo Timisoara, Asociatia Smart City, Continental Automotive, Institutia Prefectului Judetul Timis.

Povestea mea. Povestea unui refugiat – 16 iunie 2015

Evenimentul a marcat Ziua Internațională a Refugiatului ce are loc în fiecare an în data de 20 iunie. Tema azilului si migratiei a fost dezbătută din mai multe puncte de vedere: cel al autorităților internationale si locale responsabile cu integrarea refugiaților, al comunității locale, dar si din punctul de vedere al refugiaților. Evenimentul s-a desfășurat și cu sprijinul cursanților Academiei Seniorilor care au dat startul prin prezentări de situații și exemple concrete din țări ca India, Bangladesh, Irak, Yemen, Sierra Leone, Kenya, Etiopia, Eritrea, prezentări ce ne-au introdus în contextul global al migrației și problemelor legate de această temă.

Ziua Europei 2015, sarbatorita la Timisoara in Parcul Rozelor

Pe 9 Mai, Directia Judeteana pentru Tineret si Sport Timis a organizat, incepand cu ora 9.00, intreceri sportive pentru elevi – jocuri motrice, campionate de volei, fotbal si sah. Consulatele, centrele culturale si ONG-urile din Timisoara au avut standuri de prezentare. Participantii au avut ocazia sa guste din mancarurile traditionale sarbesti si maghiare, au aflat care sunt principalele activitati pe care le desfasoara consulatele, organizatiile culturale si ONG-urile partenere ale evenimentului, si au participat la ateliere de dans, de pictura sau concursuri. Centrul de Informare Europe Direct Timisoara a oferit, ca in fiecare an, materiale informative europene dintr-o gama larga de domenii si pentru toate varstele, de la politici ale Uniunii pana la materiale destinate copiilor. Cateva sute de brosuri au plecat acasa cu vizitatorii pavilionului Europe Direct.

“Scoala Altfel” 6-10 aprilie 2015

Actiunile derulate de echipa Europe Direct Timisoara au inclus seminarii de informare si ateliere in domeniile ecologiei sustenabile, migratiei si dezvoltarii, cu peste 400 de participanti din randul elevilor de gimnaziu si liceu. Parteneri: Colegiul National “Mircea Eliade” – Resita, jud. Caras-Severin, Universitatea Tibiscus, Liceul Teoretic din Periam – jud. Timis, Liceul Teoretic JL Calderon, Colegiul CD Loga, Colegiul tehnic E Ungureanu, Liceul Pedagogic Carmen Silva, Pelicula Culturala
scoala altfel 2015 EDIC

 

The Volunteering Effect – 24 februarie 2015

Seminarul, derulat la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor – Universitatea de Vest din Timisoara, a avut ca teme de discutii Anul European pentru Dezvoltare, impactul voluntariatului, atat local cat si international, oportunitati de implicare si noutatile aduse de Legea Voluntariatului.

”Tineri europeni în acțiune” – Anul european pentru dezvoltare – 26 ianuarie 2015

Primele seminarii de informare cu tema “Anul European pentru Dezvoltare 2015” au avut loc la Liceul Auto Timisoara