Media 2013

Design your future | seminar pentru studenti 

Universitatea de Vest, Timişoara, 19 noiembrie 2013
Universitatea “Politehnica” Timişoara, 25 noiembrie 2013

Cunoaşterea drepturilor şi exercitarea democratică a acestora, cunoaşterea politicilor şi programelor Uniunii Europene adresate tinerilor, au fost printre subiectele dialogului purtat de echipa Centrul de Informare Europe Direct cu studenţii în cadrul celor două evenimente organizate în această lună la Universitatea de Vest şi la Universitatea “Politehnica” Timişoara.

Tinerii, o sursă de inspiraţie şi energie | Workshop-ul “Voluntariatul, primul pas în carieră”
Liceul Bănăţean, Oţelu Roşu, 17 iulie 2013

Vacanţele şcolare sunt o perioadă foarte bună pentru relaxare şi distracţie, dar nu numai. Pentru cei interesaţi să-şi imbogatească experienţa şi să-şi aducă aportul în comunitatea lor există opţiuni. Cei 20 de elevi participanţi au aflat atât teoretic, dar şi practic, că voluntariatul este un câştig pentru toata lumea, îmbunătăţind viaţa în comunitate şi contribuind în acelaşi timp la educaţia şi pregătirea lor pentru o profesie viitoare. In acelaşi timp, toate acestea fac parte din conceptul european mai larg de cetăţenie activă.
Coordonatorul local al evenimentului – d-ra prof. Otilia Ţichelea.

Consultare ONG privind dezvoltarea voluntariatului local
Europe Direct Timişoara, 4 iulie 2013

Existenta unei strategii de tineret si cooperarea organizationala pentru punerea in practica a acesteia sunt temele discutate de reprezentantii Europe Direct Timisoara – Fundatia Student Plus si reprezentantii ONG participante. Existenta in Timisoara a unui Consiliu Consultativ al organizatiilor de tineret contributie la continuitatea acestor initiative.

Simpozionul studenţesc “Jurnalism, comunicare şi design în context european”

Derulat in perioada 22-24 mai 2013 la sediul Europe Direct Timisoara, simpozionul “Jurnalism, comunicare si design in context european” a oferit ocazia unui dialog intre studentii si cadrele didactice ale Universitatii Tibiscus din Timisoara pe teme europe: cetatenie si identitate europeana, cariere si studii in alte tari ale UE, Serviciul European de voluntariat si, desigur, am vizionat si dezbatut multe proiecte studentesti de media si comunicare.

9 Mai – Ziua Europei, sărbătorită la Timişoara pe parcursul a 4 zile

In perioada 9-12 mai, echipa Europe Direct Timisoara, implicata in evenimentele si spectacolele dedicate zilei de 9 Mai – Ziua Europei, la Timisoara si in Otelu Rosu, jud Caras Severin. In 9 Mai, la Liceul Banatean Otelu Rosu, echipa ED si Educativa a facut prezentari ale oportunitatilor de studii in alte tari UE si SEV in prezenta 80 liceeni. O alta echipa, a facut consiliere si a distribuit materiale informative in Parcul Rozelor, Timisoara sutelor de copii si seniori participanti la spectacolele dedicate Zilei Europei. In 11 mai am sarbatorit ziua Europei intr-un decor festiv la Muzeul Satului Banatean impreuna cu institutiile oficiale ale Timisoarei si sute de vizitatori de toate varstele (copii, adulti, seniori), romani si straini. ED Timisoara a oferit materiale informative si proiectie de filmulete despre UE, atelier de pictura pe fata si pictura pe hartie, expozitie de afise cu tema “Tanar in Europa”, joc de volei impreuna cu copiii din comuna Checea si vizitatorii nostri.

1-5 aprilie 2013:  “Young in Europe | Tânăr în Europa”

Seria de workshop-uri cu titlul “Tanar in Europa” (Young in Europe) a avut scopul de a-i apropia de informatia europeana, de culturile si valorile europene. Expunerile, jocurile, cautarea de comori si dezbaterile nu au lipsit din cele 4 zile de activitati. Lucrarile realizate de elevi pot fi vizionate pe pagina de facebook  Europe Direct Timisoara

Pozele surprind imagini din activitatile derulate in Reşiţa şi Timişoara:

Marti 2 aprilie: Reşiţa, elevii Liceului de Arta “Sabin Păuţa”

Miercuri 3 aprilie: Timisoara, elevii Colegiului de Arta “Ion Vidu”, locul: Colegiul de Arta Ion Vidu

Joi 4 aprilie: Timisoara, elevii Colegiului de Arta “Ion Vidu”, locul: Fundaţia Student Plus

Vineri 5 aprilie: Timisoara, elevii Colegiului “CD Loga”, locul: Colegiul Naţional CD Loga

4 Aprilie 2013:  Evenimentul de lansare a Centrului Europe Direct Timisoara

Desfăşurat la sala Barocă a Muzeului de Artă, evenimentul a oferit ocazia invitaţilor să prezinte experienţa în colaborarea cu instituţiile europene şi perspectivele de colaborare cu Europe Direct Timişoara pentru atingerea obiectivului comun, şi anume o societate de cetăţeni europeni informaţi şi implicaţi. La eveniment au fost prezenţi doamna Ioana Marchis, reprezentanta Comisiei Europene – coordonatoarea retelei centrelor Europe Direct Romania, domnul Eugen DOGARIU, prefectul judetului Timis, domnul Marian Vasile vice-presedintele Consiliului judetean Timis, dl.Dan Bedros, consulul onorific al Frantei, dl Silviu Sofronie, consulul onorific al Rep. Moldova, dra Adina Murgila, consilier Consulatul Onorific al Rep. Ceha, dl Rotarescu Cristian, reprezentant Consulatul Onorific al Bulgariei, dna Corina Raceanu – TEAM Europe, dl. Marcel Tolcea, director Muzeul de Arta, dnele Manuela Zanescu si Lia Vighi – Centrul de documentare europeana, Biblioteca Centrala Universitara “Eugent Todoran” Timisoara. Evenimentul a fost prezentat de dl Marius Radu, presedinte Asociatia Dianoia.

5 Martie 2013:  Emisiune TVR Timişoara

In cadrul emisiunii “Vezi ce-ţi doreşti”,  Maria Ciorba, ofiţer de informare şi Dana Lazar, coordonator activităţi Academia Seniorilor, au prezentat noua activitate Europe Direct şi proiectele curente ale organizaţiei.

6 Martie 2013:  “Cetăţenia Europeană este cetăţenie activă

Evenimentul a marcat începutul unei noi serii de cursuri de limbi străine şi calculatoare din programul „Academia Seniorilor”, care, an de an, au atras numeroşi studenţi de vârsta a treia dornici să înveţe o limbă străină sau să deprindă lucrul cu calculatorul. Evenimentul a fost inclus în planul de acţiuni Europe Direct Timişoara 2013, ca activitate de informare a participanţilor cu privire la priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene stabilite pentru anul 2013 – „2013, Anul European al Cetăţenilor”, urmată de o dezbatere pe tema cetăţeniei europene active.

25 Februarie 2013:  “Youth on the Move

Conceptul de “învatare pe tot parcursul vietii” este strâns legat de caracteristicile societatii actuale, societate definita uneori ca “societate a cunosterii” si caracterizata ca “lume în continua schimbare”. Prin “învatare pe tot parcursul vietii” se recunoaste faptul ca învatarea nu se limiteaza la copilarie sau salile de clasa, ci are loc pe tot parcursul vietii si în situatii din cele mai diferite. In cadrul workshopului sustinut de voluntari EVS din Spania, Germania si Olanda, si de trainerii de limba engleza, liceenii timisoreni au invatat despre programele UE : Serviciul European de Voluntariat, Erasmus, Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Gruntdvig, Tineret in Actiune.

Reţeaua Centrelor de Informare Europe Direct, aproape de tine