Liderii lumii se vor reuni la Lima, Peru, intre 1 si 12 decembrie, pentru a discuta acordul global de reducere a emisiilor post-Kyoto II pentru dupa 2020, ce urmeaza a fi semnat la Paris in 2015. Scopul este de a convinge cat mai multe state sa participe la acesta. Pentru Parlamentul European, combaterea schimbarilor climatice este o prioritate. O delegatie parlamentara participa la conferintele de la Lima.
Inundatiile din Europa de Est, valurile de caldura din Europa de Nord si taifunurile din celelalte parti ale lumii sunt doar cateva dovezi extreme ale schimbarilor climatice. „Greutatea opiniilor stiintifice este acum coplesitoare”, a spus in noiembrie, la Parlamentul European, Rajendra Pachauri, seful Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice.
Interviu cu seful delegatiei, Giovanni La Via, presedintele comisiei pentru mediu:
Care sunt principalele provocari pentru UE in negocierile de la Lima?
Vom discuta despre trei parametri principali: reducere gazelor cu efect de sera, folosirea surselor de energie regenerabile si reducerea consumului de energie. Am votat la Parlament asupra unui mandat pentru negocieri. Rezolutia noastra arata principalele puncte asupra carora ne concentram.
Care sunt obiectivele delegatiei Parlamentului European la Lima?
Este clar ca institutiile europene si statele UE sunt pregatite pentru a avea rezultate mai bune. Dar este necesar un efort mai mare din partea unor actori mari, precum SUA, India, China si Brazilia. Este clar ca vom avea conditii climatice extreme si in Europa. Trebuie sa cooperam daca vrem sa controlam schimbarile climatice.
Cum va participa delegatia parlamentara la ajungerea la un acord?
Este important ca delegatia sa se intalneasca cu cat mai multe delegatii nationale pentru a acumula sprijin pentru efortul facut de Comisia Europeana si Consiliu in ajungerea la un acord final. Cele trei institutii vor coopera pentru a obtine un rezultat mai bun in negocieri.
Infografic – scenarii de viitor in functie de pasii facuti catre combaterea schimbarilor climatice:
Delegatia de la Parlamentul European va sustine la Lima reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, folosirea resurselor de energie regenerabile, reducerea consumului de energie si Fondul verde pentru clima.
Delegatia se va intalni cu secretarul executiv al Conventiei-cadru a Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice, Christiana Figueres, omologi din alte parlamente si reprezentanti ai ONG-urilor locale si internationale.
sursa: Parlamentul European