Romania ramane printre cele mai optimiste tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste viitorul blocului comunitar, situandu-se pe locul 6 (62% opinii optimiste), in timp ce statele cele mai pesimiste sunt, cum era de asteptat, Grecia, Cipru si Portugalia, state care au beneficiat de planuri internationale de sustinere. Conform Eurobarometrului 2007-2001, romanii se situeaza pe locul I in UE la cunoasterea modului de functionare a Parlamentului European.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat in luna iulie a.c., cu zece luni inainte de alegerile pentru Parlamentul European, cele mai optimiste persoane in ceea ce priveste viitorul UE sunt danezii (72%), estonienii (64%), lituanienii (64%), maltezii (63%) si polonezii (63%), urmati de romani.
In noua tari, majoritatea populatiei este pesimista in ceea ce priveste viitorul blocului comunitar, procentele cele mai ridicate intalnindu-se in Portugalia (67%), Cipru (69%) si Grecia (69%).
In schimb, peste doua treimi dintre europeni cred ca vocea lor nu conteaza in UE (67%). Acesta este cel mai ridicat nivel din toamna lui 2004, cand a fost pusa intrebarea pentru prima data. Proportia creste continuu din primavara lui 2009.
Aceasta opinie este larg raspandita in Grecia (89%) si Cipru (89%). Procente foarte mari se inregistreaza in Portugalia (81%), Italia (78%) si Spania. In Romania, 71% dintre locuitori nu cred ca vocea lor este ascultata in UE.
Perceptia romanilor fata de PE
Referitor la exercitarea drepturilor lor de alegatori in cadrul alegerilor europarlamentare si a perceptiei PE in Romania, exista premise imbucuratoare. Conform Eurobarometrului 2007-2011, o majoritate substantiala a respondentilor din Romania are cunostinte solide privind activitatea Parlamentului European: 45 % dintre respondenti cunosc faptul ca numirea deputatilor in Parlamentul European depinde de afinitatile politice, comparativ cu media europeana de 39 %. Respondentii romani sunt, de asemenea, mai bine informati decat restul europenilor cu privire la modul in care sunt numiti deputatii in Parlamentul European: doua treimi cunosc faptul ca deputatii in Parlamentul European sunt alesi direct de catre cetatenii diferitelor state membre (66 %), comparativ cu 55 % in UE in ansamblu. Doar 10 % au oferit un raspuns incorect (fata de 27 % in intreaga UE).
Datele publicate de Eurobarometrul PE ii plaseaza pe romani in topul celor mai bine informati europeni in materie de proceduri ale PE, demonstrand preocuparea romanilor pentru informatie si intelegerea exacta a acesteia.
Mesajul clipului de promovare a alegerilor este concentrat in cateva idei: “De data ceasta va fi altfel. In aceste timpuri de nesiguranta, cu multe probleme si intrebari, vrem sa ascultam vocile celor multi si sa actionam: Impreuna, pentru fiecare dintre noi”
Informatii utile:
Parlamentul European
Ancheta Eurobarometru primavara 2013