În iunie 2010, Consiliul European a aprobat “Europa 2020”, agenda de reforme cu scopul de a ajuta Europa să iasa din criză și să devină mai puternică, printr-o strategie coordonată, cu o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii. Educația și formarea profesională se află în centrul Strategiei Europa 2020 pentru o creștere inteligentă, durabilă și incluzivă, precum și a liniilor integrate pentru politicile economice și de ocupare ale statelor membre.
Erasmus +, programul UE pentru educație, formare, tineret și sport, sustine, printre alte obiective, modernizarea si internationalizarea agendei europene pentru invățământul superior. Programul va acoperi perioada 2014-2020 și înlocuiește șapte programe existente, inclusiv programul de învățare pe tot parcursul vieții (LLP), care se va încheia cu anul universitar 2013-2014.
Se poate argumenta că niciunul dintre obiectivele strategiei Europa 2020 nu vor putea fi atinse fără o investiție puternică în capitalul uman. Cinci dintre inițiativele emblematice ale Strategiei Europa 2020 depinde de modernizarea învățământului și formare: Tineretul în mișcare, O agendă pentru noi competențe și locuri de muncă, precum și Agenda digitală, O Uniune a inovării și Platforma de combatere a sărăciei.
Erasmus +
Erasmus + nu este numai pentru tineri. Acesta va reuni Programul de învățare pe tot parcursul vieții (Leonardo, Comenius, Grundtvig, Erasmus și acțiunile Jean Monnet), Tineret în acțiune și alte cinci programe internaționale, inclusiv Erasmus Mundus și Tempus într-un program unic, simplificat al UE. Acest nou program se va concentra pe învățarea formală și informală peste granițele UE pentru a îmbunătăți abilitățile și inserție profesională a studenților, educatorilor si lucratorilor.
Noul program se va concentra, de asemenea, pe schimbul de bune practici în predare și va încerca să construiască parteneriate puternice între educație și mediul de afaceri pentru a promova inovația și competitivitatea, promovând în același timp șansele de angajare, în special pentru cetățenii tineri din UE. Pentru prima dată, conform Erasmus +, sportul va reprezenta o componentă fundamentala, cu accent pe activitățile dezvoltate local, in spiritul incluziunii și cooperarii.
Linkuri utile: Carta Erasmus pentru invatamantul superior