Pentru ca genereaza crestere economica, prin produse mai eficiente, prin servicii de calitate superioara, prin metode imbunatatite de managment al fortei de munca, etc., Uniunea Europeana promoveaza inovarea. Orasele care construiesc cel mai bun “ecosistem al inovarii” au sansa sa castige nu numai titlul de „iCapitala” dar si un premiu de 500 000 EUR.
Primarul sau membrii administratiei sale pot inscrie orasul in competitie daca acesta are peste 100 000 locuitori si daca initiativele propuse sunt deja in derulare cel putin de la 1 ianuarie 2010. Inscrierile se pot face pana la termenul de 3 decembrie 2013, ora 17:00 (a Bruxell-ului).
Criteriile dupa care vor fi evaluate propunerile sunt:
– inovoatia – in ceea ce priveste conceptele, procesele si instrumentele
– inspiratia – pentru a atrage talent, finantare si investitii, dar si pentru a incuraja cetatenii sa se implice
– integrarea – in strategia Europa 2020
– interactivitatea: activitatea trebuie sa faciliteze interactiunea intre diferitii actori implicati (cetatenii, orasele, sectorul public si sectorul privat)
Consultati regulamentul oficial al concursului si ghidul de aplicare.
Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, a declarat: „Orașele sunt adevărate motoare pentru economia Europei. Șapte din zece europeni locuiesc în zone urbane, iar aceste regiuni generează două treimi din PIB-ul UE. Dorim să încurajăm orașele să-și intensifice eforturile în direcția inovării și să-și creeze o rețea în cadrul căreia să facă schimb de idei pentru viitor.”
Context:
Inovarea este esențială pentru creșterea economică și competitivitatea întreprinderilor și reprezintă un element central al strategiei 2020. Uniunea Europeană are, de altfel, obiectivul de a deveni „o Uniune a inovării”.
Prin politicile sale regionale și de cercetare și inovare, UE promovează dezvoltarea urbană inteligentă și sustenabilă. Viitorul program de cercetare și inovare al UE, Orizont 2020, care se va derula în perioada 2014-2020, se va concentra mai mult ca oricând pe finanțarea întregului „lanț al inovării”, de la descoperirile științifice la dezvoltarea pe piață. Viitoarele programe de finanțare regională ale UE vor fi și ele mai axate pe inovare, de exemplu pe crearea de infrastructuri pentru cercetare.
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene