Comisarul european pentru cercetare, ştiinţă şi inovare, Carlos Moedas, va efectua o vizită oficială în România, în data de 11 octombrie 2016.
În programul înaltul oficial european este inclusă vizitarea proiectului Infrastructura Luminii Extreme – Fizica Nucleara (ELI-NP), împreună cu profesorul Nicolae ZAMFIR, directorul proiectului, și cu profesorul Adrian CURAJ, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe ştiinţă, inovare şi antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.
De asemenea, Dl Moedas se va întâlni cu dl. Dacian CIOLOȘ, prim-ministrul României, cu dl. Mircea DUMITRU, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, cu dl. Mihai Robert DIMA, președintele Autorității Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare și cu dl. Ionel Valentin VLAD, președintele Academiei Române precum şi cu membrii comisiilor parlamentare pentru afaceri europene, educație, învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
Despre ELI-NP
ELI-NP a fost selectat de cel mai important comitet științific din domeniul Fizicii Nucleare din Europa – NuPECC – în Planul pe Termen Lung al Fizicii Nucleare din Europa ca infrastructură majoră, și va deveni cea mai avansata infrastructura de cercetare din lume care se va axa pe studiul fizicii fotonucleare si aplicatii ale acesteia. Structura ELI-NP este alcatuită dintr-un laser de foarte mare intensitate constând din doi laseri cu pulsuri ultrascurte de 10PW si cel mai strălucitor fascicul reglabil de raze gama.
ELI va fi un centru european si international pentru cercetari de cel mai inalt nivel in domeniul laserilor de putere ultra inalta, interacțiunii laser-materie si surselor secundare de radiație.
Proiectul ELI, început ca o colaborare a 13 țări europene, va cuprinde patru piloni:
- în Cehia – High Energy Beam Science (Stiinta fasciculelor cu energie înaltă)
- la Szeged – Attosecond Laser Science (Știința laserilor la nivel de atosecunde)
- la Măgurele (lângă București) – Pilonul Nuclear Physics (Fizică nucleară)
- Ultra High Field Science (Stiinta campurilor de radiatii ultra-intense) – amplasarea acestui pilon se va decide ulterior.
Mai multe informatii despre proiect la: http://www.eli-np.ro/documents/ELI-NP-GBS-Specifications-rev3-1.pdf și pe site-ul proiectului www.eli-np.ro