5000 de participanţi veniţi din toată Europa – reprezentanţi ai autorităţilor locale şi regionale, instituţii europene, parteneri economici, universităţi şi alte entităţi – se întâlnesc la Bruxelles de luni, 10 octombrie, până joi, 13 octombrie, pentru a participa la cea mai importantă adunare europeană din domeniul politicilor urbane şi regionale. Participanţii au un interes comun pentru oportunităţile de creştere economică şi de creare de noi locuri de muncă oferite de Fondurile structurale şi de investiţii europene (Fonduri ESI).
Această a 14-a ediţie va avea ca teme principale Agenda Urbană a UE, inserţia socială şi provocările trecute şi viitoare ale politicii de coeziune. “An de an, această săptămână reprezintă o oportunitate fantastică pentru a stabili contacte, a face schimburi de experienţă şi oportunităţi, a demara noi partenariate”, a explicat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, în deschiderea sesiunii inaugurale. Ceremonia anuală a Premiilor RegioStars, care recompensează în fiecare an cele mai bune proiecte cofinanţate de UE, va avea loc marţi, 11 octombrie, seara, la Bozar. Programul complet al celor patru zile este disponibil aici, iar programul destinat presei aici.
Fondurile structurale și de investiții europene
Cu un buget de 454 miliarde EUR pentru perioada 2014-2020, fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) reprezintă principalul instrument de politică de investiții al Uniunii Europene.
Până în 2023, utilizarea fondurilor ESI va genera o masă critică de investiții în principalele domenii prioritare ale UE, pentru a răspunde nevoilor economiei reale, prin sprijinirea creării de locuri de muncă și prin readucerea economiei europene pe calea creșterii durabile.
Țările UE se angajează:
- să ofere fonduri unui număr de peste 2 milioane de întreprinderi pentru a le ajuta să devină mai competitive, să dezvolte produse, să intre pe noi piețe și să creeze locuri de muncă
- să investească în infrastructură în domenii precum comunicațiile în bandă largă, tehnologiile informației și telecomunicațiile sau furnizarea apei. Acest lucru va ajuta țările UE, în special pe cele mai puțin dezvoltate, să îmbunătățească standardele de viață ale cetățenilor lor și să creeze medii de afaceri mai competitive.
- să utilizeze fonduri pentru a investi în competențe și adaptabilitatea forței de muncă europene, oferind câtorva zeci de milioane de persoane, inclusiv tineri, refugiați și migranți legali, oportunități de formare, de reconversie sau de începere a unei afaceri.
Domenii de investiții:
- Locuri de muncă, creștere și investiții
- Piața unică digitală
- Uniunea energiei și schimbările climatice
- Piața internă
- Uniunea economică și monetară
- Justiție și drepturi fundamentale
- Migrație
Agenda urbană a UE
Agenda urbană a UE se concentrează pe dezvoltarea a 12 parteneriate axate pe 12 provocări urbane. Parteneriatele vor permite oraşelor, statelor membre, instituţiilor UE şi părţilor interesate, precum ONG-uri sau parteneri de afaceri, de a lucra împreună la acelaşi nivel pentru a găsi soluţii comune pentru îmbunătăţirea zonelor urbane ale Uniunii Europene.
În conformitate cu angajamentul Comisiei Europene pentru O mai bună legiferare, planurile de acţiune pregătite de parteneri se vor concentra pe implementarea mai eficientă şi coerentă a politicilor UE existente pentru oraşe în domenii precum mediu, transport sau ocuparea forţei de muncă. De asemenea, acestea vor viza facilitarea accesului la fondurile UE, promovarea combinării diferitelor tipuri de astfel de fonduri şi lărgirea sferei de cunoştinţe privind problemele urbane şi schimbul de bune practici.
O Comunicare a Comisiei din anul 2014 a pus bazele pentru Agenda urbană a UE. O consultare publică ulterioară a relevat dorinţa cetăţenilor către nevoia de implicare a Comisiei Europene în tematica urbană. Prin Declaraţia de la Riga, statele membre şi-au exprimat susţinerea pentru Agenda urbană a UE, aşa cum au făcut şi instituţiile UE, precum şi multe dintre oraşele Europei.
sursa: Reprezentanța Comisiei Europene