Parlamentul European: La împlinirea vârstei de 18 ani, tinerii vor primi permise gratuite pentru a călători cu trenul în Europa

ed-oct-2016-133

Pe data de 5 octombrie, în Parlamentul European s-a discutat propunerea conform căreia tinerii europeni, la împlinirea vârstei de 18 ani, să primească un permis gratuit de călătorie cu trenul în rețeaua Interrail.  Membrii Parlamentului European au susținut propunerea într-o majoritate covârșitoare.

Prin aceasta inițiativă, se au în vedere mai multe obiective. Pe de o parte, Parlamentul dorește să promoveze transportul ecologic, cu emisii de gaze reduse, dar, în același timp, să incurajeze tinerii să călătorească, să socializeze și să cunoască culturile Europei, creând un context favorabil cooperării în întreaga Uniune.

Milioane de tineri care călătoresc pe continentul european au folosit, de-a lungul deceniilor, permisele Interrail. În prezent, aceste permise oferă posibilitatea de a călători cu trenul în 30 de țări europene. În ceea ce privește statele care nu sunt membre ale rețelei Interrail, cum sunt Malta, Cipru, Estonia, Letonia și Lituania, vor fi avute în vedere alte mijloace de transport, precum autobuzul și feribotul.

Conform comisarului european pentru transport, Violeta Bulc, aproximativ 300.000 de persoane folosesc anual abonamente Interrail pentru a călători în Europa. Un abonament cu valabilitatea de o lună costă între 20 și 473 de euro.

Ce urmează?
Membrii Parlamentului European sunt entuziasmați de propunere. Evident, există încă unele obstacole pentru punerea ei în practică, deoarece este o mare provocare să finanțezi, în fiecare an, peste 5 milioane de tineri cu vârsta de 18 de ani pentru a călători gratuit cu Interrail. Costurile acestei inițiative ar putea ajunge  până la 3 miliarde de euro anual, și odată aprobată, ar putea dura ani de zile până la intrarea în vigoare.

Link-uri utile: Interrail

Sursa: Parlamentul European