#EUDialogues: UE se confruntă cu o criză de identitate, a afirmat comisarul Tibor Navracsics la Cluj-Napoca

La doar câteva zile după dialogul de la București, care i-a pus față în față pe Președintele CE, Jean-Claude Juncker și Comisarul Corina Crețu cu cetățenii români, miercuri 17 mai, la Cluj-Napoca, tinerii clujeni au avut ocazia să-i pună întrebări Comisarului european pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, Tibor Navracsics.

În orașul transilvănean, care, în 2015,  a purtat cu onoare titlul de Capitală Europeană a Tineretului și are o viață culturală efervescentă, Comisarul european Tibor Navracsics a declarat că instituţia la care lucrează încearcă să ducă la bun sfârşit integrarea culturală a tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, explicând că programe pentru tineri, aşa cum este Erasmus, pot ajuta în acest proces. Între soluțiile propuse de CE, se află programul Erasmus +, care susține schimburile culturale și dezvoltarea unui învățământ care facilitează integrarea tuturor categoriilor expuse riscului de excluziune și achiziția de competențe inter-culturale.

“La suprafaţă, ne confuntăm cu o criză economică în UE, dar, dincolo de această problemă, avem o criză de identitate. Cumva, am devenit victime ale succesului pe care tradiţiile europene îl au. Trebuie să dezvoltăm o versiune de identitate europeană, iar identitatea europeană trebuie să completeze identitatea naţională, nu să o înlocuiască. Trebuie să facem programul Erasmus accesibil şi tinerilor care provin din regiuni mai puţin dezvoltate ale UE“, a afirmat Navracsics.

la acest dialog cu tinerii clujeni a participat și prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, care s-a arătat îngrijorat de tendința de separare dintre clasa politică și generația tânără. ”Tinerii devin sceptici atunci când simt că se închide o ușă, iar mesajele politicienilor de astăzi le dau impresia că sunt împinși spre trecut, nu spre viitor.”

Diplomația culturală incurajează dialogul și schimbul de idei, făcând posibilă valorificarea contribuțiilor din partea diferitelor culturi ale Europei, atunci când fiecare este respectată și pleacă de pe poziții egale. Pe de altă parte, dezvoltarea competențelor antreprenoriale și crearea contextului favorabil pentru implicarea tinerilor în crearea de noi intreprinderi reprezintă o prioritate pentru UE, a mai afirmat comisarul european.

Dialogul de la Cluj-Napoca a fost transmis LIVE pe pagina de facebook a Reprezentanței Comisiei Europene în România. Participarea cetățenilor la aceste dialoguri este deschisă tuturor cetățenilor, în urma încrierii online (conform procedurilor anunțate), dar ea poate fi realizată și prin mijlocele social media. Întrebările pot fi adresate prin intermediul Twitter și Facebook, utilizând #EUdialogues și #FutureOfEurope. Vă invităm, deci, să stați aproape de următoarele dialoguri ale CE cu cetățenii.