23 august: Declarația prim-vicepreședintelui Timmermans și a comisarului Jourová cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare

Bruxelles, 23 august 2017

Astăzi, 23 august, este Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare. Păstrăm vie amintirea victimelor acestor regimuri și ne reafirmăm poziția de respingere a ideologiilor care au stat la baza lor.

La 23 august 1939, Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, eveniment care a marcat începutul uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria recentă a continentului nostru. Regimurile totalitare din întreaga Europă au limitat libertățile cetățenilor, le-au încălcat drepturile și au făcut din milioane de cetățeni obișnuiți victime ale ideologiei lor.

Trebuie să ne reamintim ororile trecutului pentru a înțelege ce s-a întâmplat și a-i putea astfel contracara pe cei care încearcă să reînvie aceste ideologii. Uniunea Europeană a fost construită pe valori comune precum demnitatea umană, drepturile fundamentale, statul de drept și democrația și respingerea naționalismului extrem. Nu trebuie niciodată să considerăm aceste drepturi și libertăți ca fiind de la sine înțelese. Ne angajăm să luptăm pentru ele zi de zi.

Extremismul, naționalismul, xenofobia și ura se fac încă auzite în discursurile publice din Europa. Păstrarea vie a acestor amintiri nu este doar un omagiu adus victimelor, ci și o modalitate de a ne asigura că aceste ideologii sunt respinse cu tărie și că aceste atrocități nu se vor mai întâmpla niciodată.

Poziția noastră este de neclintit în ceea ce privește apărarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în Europa și în întreaga lume. În Uniunea Europeană nu există loc pentru extremism, intoleranță și opresiune.

Context

Semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop la 23 august 1939 a avut drept consecințe deportarea, tortura și asasinarea a zeci de milioane de persoane sub regimuri totalitare.

Deși sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial a marcat înfrângerea regimului nazist, pentru mai multe popoare europene suferințele au continuat, sub alte regimuri totalitare.

Sursa: Comunicat de presă al CE