La 17 august, primul grup de tineri voluntari din Corpul european de solidaritate a sosit în Norcia, Italia, pentru a contribui la eforturile actuale de reparare a pagubelor și de restabilire a serviciilor sociale pentru comunitatea locală afectată de cutremurele grave care au lovit regiunea în urmă cu un an.
Cei 16 tineri voluntari din Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Portugalia și Spania participă la proiectul „Tineretul european pentru Norcia”, inițiat de organizația italiană „Kora”. Ei vor ajuta la reconstruirea clădirilor istorice puternic deteriorate de cutremure, inclusiv Bazilica San Benedetto și Mănăstirea benedictină. Ei vor lucra, de asemenea, împreună cu tinerii și cu vârstnicii din Norcia, organizând ateliere, activități în aer liber și evenimente culturale.
Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „La mai puțin de un an după ce președintele Juncker a anunțat ideea înființării unui Corp european de solidaritate, acesta este pe deplin funcțional, oferind asistență celor care au nevoie.”
În luna septembrie a acestui an, noi membri ai Corpului european de solidaritate vor participa la alte două proiecte, coordonate de organizația Arci Culture Solidari, respectiv de municipalitatea din Pescara. În total, până în 2020, numărul membrilor Corpului european de solidaritate care vor sprijini comunitățile italiene afectate de cutremure va fi de 230, suma alocată acestor proiecte ridicându-se la 790 000 EUR.
Context
La 24 august 2016, un cutremur puternic a avut loc în apropiere de Norcia, cauzând pagube majore în orașele din regiune și aproximativ 300 de victime omenești. Orașul Norcia a suferit pagube la nivelul infrastructurii, din fericire fără pierderi de vieți omenești, însă numeroase persoane au rămas fără locuințe. La 30 octombrie 2016, un alt cutremur de mare magnitudine a zguduit Norcia, provocând noi pagube importante.
Proiectele din cadrul Corpului european de solidaritate fac parte dintr-o gamă largă de acțiuni de sprijin din partea UE după cutremurele din 2016 și 2017 în regiunile italiene Abruzzo, Lazio, Marche și Umbria. În iunie, Comisia a propus alocarea a 1,2 miliarde EUR din Fondul de solidaritate al UE, cea mai mare sumă mobilizată vreodată din acest fond, din care Italia este deja cel mai mare beneficiar.
De la lansarea sa la 7 decembrie 2016, mai mult de 34 000 de tineri s-au alăturat Corpului european de solidaritate. În martie 2017, a început corelarea cu organizațiile; de atunci, au fost contactați aproape 15 000 de participanți și au fost acceptate 700 de plasamente. Obiectivul este ca, până la sfârșitul anului 2020, un număr de 100 000 de tineri să participe la Corpul european de solidaritate.
La data de 30 mai 2017, Comisia a prezentat o propunere de creare a unei baze solide pentru Corpul european de solidaritate, cu un buget de 341,5 milioane EUR pentru perioada 2018-2020 și un temei juridic specific. În plus, Comisia a propus extinderea oportunităților oferite tinerilor. Corpul european de solidaritate oferă plasamente de voluntariat, stagii și plasamente profesionale, iar în viitor va oferi, de asemenea, participanților posibilitatea de a-și crea propriile proiecte de solidaritate sau de a participa la activități de voluntariat în grup. În prezent, propunerea de proiect de regulament trebuie adoptată de către Parlamentul European și Consiliu pentru a putea intra în vigoare.
Link-uri utile
Discursul președintelui Juncker privind starea Uniunii din 2016
Sursa: Comunicat de presă al CE