In pachetul pe care il intocmeste lunar, continand decizii referitoare la cazurile de incalcare a legislatiei UE, Comisia Europeana are in vedere inclusiv actionarea in justitie a statelor membre care nu au respectat in mod corespunzator obligatiile care le revin in temeiul acesteia. Aceste decizii, care vizeaza numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
Joi, 20 februarie, Comisia a luat 121 de decizii, incluzand 18 avize motivate si 8 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Mai jos se prezinta un rezumat al principalelor decizii referitoare la Romania. Pentru mai multe informatii cu privire la procedurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor potrivit legislatiei UE, a se vedea MEMO/12/12.
Mediu: Comisia indeamna Romania sa ia masuri corespunzatoare in privinta depozitelor ilegale de deseuri si sa curete iazurile de decantare
Comisia Europeana este preocupata de faptul ca Romania nu isi protejeaza cetatenii de efectele gestionarii deficitare a deseurilor. In pofida avertismentelor anterioare, cele mai recente informatii de care dispune Comisia indica faptul ca 19 depozite de deseuri din Romania functioneaza inca fara a respecta legislatia UE privind deseurile si depozitele de deseuri, ceea ce reprezinta un risc grav pentru sanatatea umana si pentru mediu. Pentru a stimula Romania sa isi accelereze actiunile in acest domeniu, Comisia trimite un aviz motivat. Tot in domeniul mediului, un al doilea aviz motivat este transmis Romaniei pentru a-i solicita curatarea a doua iazuri de decantare din exploatarile miniere de cupru si zinc din Moldova Noua. Iazurile de decantare sunt o sursa majora de pulberi toxice, care au consecinte semnificative asupra sanatatii umane si asupra mediului. Comisia este preocupata de faptul ca Romania nu a luat masurile necesare pentru a controla emisiile si pentru a preveni abandonarea siturilor. Comisia a initiat in privinta acestor aspecte proceduri in constatarea neindeplinirii obligatiilor, in octombrie 2012. Autoritatile romane au raportat cu privire la progresele inregistrate, insa obiectivele nu au fost inca indeplinite, iar grava problema a pulberilor toxice persista. Prin urmare, se trimite un aviz motivat, iar in cazul in care Romania nu actioneaza in termen de doua luni, Comisia poate sesiza cauza Curtii de Justitie a UE.
(Pentru informatii suplimentare: J. Hennon – Tel. +32 229 53593 – Mobil +32 498 95 3593)
Spatiul feroviar unic: Comisia solicita Romaniei sa practice tarife corecte de utilizare a infrastructurii si sa asigure sustenabilitatea financiara a administratorului infrastructurii sale
Comisia Europeana isi exprima ingrijorarea cu privire la echilibrul financiar al principalului administrator al infrastructurii din Romania in anii urmatori. Reteaua feroviara din Romania este una dintre cele mai extinse din Uniunea Europeana, iar tarifele aplicate trenurilor de marfa sunt printre cele mai mari din Europa. Reteaua feroviara a fost afectata de deficite semnificative, tot mai mari de la un an la altul, in timp ce tronsoane mari ale retelei nu au fost mentinute in stare buna. In acelasi timp, administratorul infrastructurii nu este stimulat sa reduca costurile si tarifele. Cu toate acestea, Directiva privind spatiul feroviar unic european solicita statelor membre sa asigure echilibrul financiar al administratorului infrastructurii prin intermediul unor stimulente eficiente, in vederea reducerii costurilor si a tarifelor. Mai mult, in timp ce toate coridoarele feroviare principale din Romania sunt electrificate, trenurile diesel trebuie sa contribuie la finantarea echipamentului electric al cailor ferate la acelasi nivel ca si trenurile electrice. Avand in vedere ca directiva UE limiteaza tarifele la costurile directe ale serviciilor de transport feroviar, Comisia solicita Romaniei sa nu impuna aceste tarife trenurilor diesel.
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene