La 22 ianuarie, Comisia Europeană și-a prezentat ideile pentru creionarea marilor teme de discuție ale Conferinței privind viitorul Europei, care ar urma să fie lansată la 9 mai 2020, de Ziua Europei, și să se desfășoare timp de doi ani. Comunicarea adoptată reprezintă contribuția Comisiei la dezbaterile aprinse care au loc deja cu privire la Conferința privind viitorul Europei – un proiect care a fost anunțat de președinta Ursula von der Leyen în Orientările sale politice și care urmărește să le ofere europenilor posibilitatea de a avea un cuvânt mai greu de spus cu privire la ceea ce face Uniunea Europeană și cum se pune în slujba cetățenilor.
Comisia propune două direcții de lucru paralele pentru dezbateri.
Prima ar trebui să se axeze pe prioritățile UE și pe obiectivele pe care Uniunea ar trebui să le urmărească, printre care se numără
- combaterea schimbărilor climatice și provocările de mediu,
- o economie aflată în slujba cetățenilor,
- echitatea socială și egalitatea,
- transformarea digitală a Europei,
- promovarea valorilor noastre europene,
- afirmarea mai puternică a vocii UE în lume sau
- consolidarea bazelor democratice ale Uniunii.
Cea de a doua direcție de lucru ar trebui să se axeze pe abordarea unor teme legate în mod specific de procesele democratice și de aspectele instituționale, în special de sistemul candidaților cap de listă și de listele transnaționale pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Comisia consideră conferința drept un forum deschis tuturor, nu numai celor care locuiesc în capitalele Europei, ci cetățenilor din toate colțurile Uniunii. Sunt invitate să participe la discuții și celelalte instituții ale UE, parlamentele naționale, partenerii sociali, autoritățile locale și regionale și societatea civilă. O platformă online multilingvă va asigura transparența dezbaterilor și va permite o participare cât mai largă.
Sursa: Comunicat de presă al CE