Pe 10 octombrie este Ziua mondială și europeană împotriva pedepsei cu moartea. Uniunea Europeană se opune aplicării pedepsei capitale în toate cazurile și în toate circumstanțele. Abolirea universală a acesteia este unul dintre obiectivele primordiale ale politicii UE în domeniul drepturilor omului.
Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, a afirmat: „Pedeapsa capitală este un act sângeros, inuman și ireversibil care încalcă dreptul fundamental al omului la viață și la demnitate. În cazul unei erori judiciare, de care nu este ferit niciun sistem juridic, pedeapsa capitală reprezintă pierderea tragică și ireversibilă a unei vieți omenești. Aceasta nu poate anihila infracțiunea pe care intenționează să o pedepsească și nici nu poate atenua pierderea suferită de victimă. Această practică ar trebui să aparțină trecutului.”
În 2011, cel puțin 1923 de persoane au fost condamnate la moarte și existau pest 18750 de persoane condamnate la moarte în întreaga lume. Cel puțin 58 de țări mențin încă pedeapsa capitală pentru crima obișnuită. UE consideră că pedeapsa cu moartea este o pedeapsă crudă, inumană și ireversibilă, care nu reușește să acționeze ca un factor de descurajare pentru comportamentul criminal. Deși tendința la nivel mondial este din ce în ce mai favorabilă abolirii acestei pedepse, 20 din cele 58 de țări adepte ale păstrării pedepsei cu moartea din întreaga lume continuă execuțiile într-un ritm alarmant.Acolo unde încă se mai aplică pedeapsa cu moartea, UE cere limitarea progresivă a utilizării acesteia și respectarea standardelor minime convenite la nivel internațional.
Pe lângă faptul că aduce contribuții esențiale la eforturile depuse de organizațiile societății civile în vederea abolirii pedepsei cu moartea, UE este primul organism regional care a adoptat norme prin care se interzice comerțul cu bunuri utilizate pentru aplicarea pedepsei capitale (sau a torturii și a tratamentelor degradante), precum și furnizarea de asistență tehnică legată de astfel de bunuri.
Link-uri utile:
http://www.eidhr.eu/highlights/death-penalty
http://www.amnestyusa.org/sites/default/files/ai_global_dp_2011_stats_report-_act500012012en.pdf
Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România