Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane | Eveniment local, acțiune globală

Desemnarea datei de 18 octombrie ca Zi Europeana de lupta impotriva traficului de persoane este un pas important intreprins de catre Comisia Europeana in anul 2007 pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane, urmarindu-se cresterea gradului de constientizarea populatiei asupra acestui fenomen.

Traficul de fiinte umane este o infractiune grava in care victimele sunt tratate ca bunuri si vandute pentru obtinerea de profit. Pentru unii considerate a fi o afacere, de cele mai multe ori controlata de crima organizata, care incearca sa obtina maximum de profit din ceea ce ei considera a fi “bunul” lor, dar care afecteaza sanatatea, bunastarea si securitatea persoanelor. Marcarea Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane este un exerciţiu de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor acestui fenomen. 

Sub sloganul „Iubirea e arta, nu sclavie!”, Centrul Regional Timisoara din cadrul Agentiei Nationala Impotriva Traficului de Persoane împreună cu partenerii săi: AIDRom Timisoara, Missio Link International, Palatul Copiilor Timisoara, Radio Timisoara va invita miercuri, 18 octombrie, de la ora 18 la un eveniment artistic realizat de tineri pentru a marca Ziua Europeana de Lupta impotriva Traficului de Persoane. Locul evenimentului: Ambasada str. Anton Seiller nr. 2 Timșoara.

Orientarea spre arta schimba valori, atitudini si ne ajuta sa luam decizii corecte. 

Context global:

GLO.ACT

Acțiunea globală de prevenire și combatere a traficului de persoane și de contrabandă a migranților este o inițiativă comună de patru ani (2015-2019) a Uniunii Europene (UE) și a Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) care este pusă în aplicare în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).
Programul face parte dintr-un răspuns comun la traficul de persoane și traficul de migranți și acoperă în 15 țări selectate strategic în Africa, Asia, Europa de Est și America Latină și vizează acordarea de asistența autorităților guvernamentale, organizațiilor societății civile, victimelor traficului și migranților contrabandiști.

La Bruxelles, ziua va fi marcată prin evenimentul ”Hear their voices. Act to protect”, la care va fi prezentă și coordonatoarea programului UE anti-trafic, Dna. Myria Vassiliadou.