MAE și Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” au organizat luni, 16 octombrie a.c., conferința ”Discursul urii, o amenințare pentru Europa astăzi?” Educația reprezintă o soluție pentru combaterea urii, a fost una dintre concluzii.
“Într-o Europă a libertății, unității și egalității, așa cum a prezentat-o președintele Jean-Claude Juncker în #SOTEU, discursul urii nu are ce căuta, nici online, nici offline. […] Discursul urii poate duce la radicalizare, la terorism, la mișcări antidemocratice, antiliberale, care au ajuns în parlamente naționale din UE. CE are un mandat destul de limitat în a interveni în acest domeniu, în momentul de față ne gândim dacă nu ar fi bine să avem mai multe competențe“, a declarat Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene. Citește mai mult
Cod de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online
Facebook, Microsoft*, Twitter și YouTube (denumite în continuare „companiile informatice”), care sunt implicate și în Forumul UE pentru guvernarea internetului, au, împreună cu alte platforme și societăți care gestionează rețele de socializare, responsabilitatea colectivă și mândria de a promova și a facilita libertatea de exprimare în mediul online.
Companiile informatice împărtășesc, de asemenea, angajamentul Comisiei Europene și al statelor membre ale UE de a combate discursurile online ilegale de incitare la ură. Conform definiției din Decizia-cadru 2008/913/JAI din 28 noiembrie 2008 privind combaterea anumitor forme și expresii ale rasismului și xenofobiei prin intermediul dreptului penal și din legislația națională de transpunere a acestei directive-cadru, prin „discurs de incitare la ură” se înțelege orice comportament prin care se instigă public la violență sau la ură împotriva unui grup de persoane sau a unui membru al unui astfel de grup, definit pe criterii de rasă, culoare, religie, descendență sau origine națională ori etnică. Companiile informatice și Comisia Europeană subliniază, de asemenea, necesitatea apărării dreptului la liberă exprimare, care, așa cum a afirmat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, „nu este aplicabil doar «informațiilor» sau «ideilor» primite favorabil ori despre care se consideră că sunt inofensive sau că inspiră doar indiferență, ci și celor care ofensează, șochează sau deranjează statul sau oricare segment al populației”.
Societatea în sens mai larg și, mai ales, organizațiile societății civile (OSC) au, de asemenea, un rol esențial în ceea ce privește prevenirea escaladării urii în mediul online, prin elaborarea unor contradiscursuri care să promoveze nediscriminarea, toleranța și respectul, inclusiv prin activități de sensibilizare.
Companiile informatice, asumându-și un rol de lider în combaterea propagării discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, au convenit cu Comisia Europeană asupra unui cod de conduită, care prevede angajamente publice, între care:
- proceduri clare și eficace de examinare a notificărilor privind discursurile online ilegale de incitare la ură publicate pe platformele lor, astfel încât să poată elimina sau bloca accesul la un astfel de conținut, având ca termen de soluționare 24 de ore pentru majoritatea notificărilor valabile;
- examinarea notificărilor de către echipe specializate, respectând regulile comunității utilizatorilor și legislația națională de transpunere a Deciziei-cadru 2008/913/JAI;
- sensibilizarea utilizatorilor cu privire la tipurile de conținut care nu sunt permise;
- existența ”raportorilor de încredere” care să notifice și să marcheze conținutul incitant la violență sau comportament ostil;
- personalul companiilor informatice va beneficia în mod periodic cursuri de formare privind evoluțiile societale actuale, va face schimb de opinii privind posibilitățile de efectuare a unor îmbunătățiri suplimentare.
- intensificarea cooperării între companii, platforme și societăți care gestionează rețele de socializare, pentru a îmbunătăți schimbul de cele mai bune practici.
Link-uri utile:
Cod de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online