Saptamana Europeana a Reducerii Deseurilor este o initiativa care are ca scop promovarea actiunilor de sensibilizare a publicului pe subiectul managementului eficient al resurselor. Se incurajeaza o participare cat mai larga atat din partea autoaritatilor publice, companiilor, societatii civile, cat si din partea cetatenilor.
Video de promovare 2013
Obiective 2014:
- cresterea gradului de constientizare cu privire la reducerea deseurilor, reutilizarea produselor, strategeii de reciclare a materialelor si politici UE si ale statelor mebre in domeniu
- evidentierea realizarilor de pana acum a participantilor la aceste evenimente
- mobilizarea si incurajarea cetatenilor europeni de a se concentra asupra aciunilor cheie
- crearea de instrumente specifice pentru a imputernici capacitatile actorilor implicati
- evaluarea masurii in care actiunile de comunicare influenteaza in mod concret schimbarea comportamentului in privinta consumului si managementului deseurilor
Esenta mesajului consta in cei 3 R: Redu, Reutilizeaza, Recicleaza. Reducerea deseurilor ar trebuie sa fie intotdeauna prima prioritate. A reduce inseamana a folosi mai putine resurse inca de la inceput. A doua optiune este reutilizarea produselor, inclusiv pregatirea pentru reutilizare. A treia prioritate, ultima in strategia de management a resurselor, este reciclarea.
Cetatenii europeni genereaza in fiecare an peste 500 de kg de deseuri municipale de persoana, aceasta cantitate variind de la putin peste 300 de kg in unele state membre, la mai mult de 700 de kg in altele. In medie, jumatate dintre acestea sunt reciclate, insa exista diferente enorme intre statele membre. In unele state membre, depozitarea deseurilor a fost eliminata si ratele de reciclare ating 70 % , in timp ce altele recicleaza foarte putin si depoziteaza peste 90 % din deseurile municipale. Consumatorii si gospodariile joaca un rol esential in ceea ce priveste reducerea deseurilor prin modificarea obiceiurilor in materie de cumparaturi, reutilizare si sortare a deseurilor.
Directiva-cadru privind deseurile acorda prioritate prevenirii, reutilizarii si reciclarii deseurilor in locul incinerarii lor, depozitarea sau incinerarea fara valorificare energetica fiind solutii de ultima instanta. Un studiu elaborat de Comisie estimeaza ca punerea in aplicare integrala a legislatiei UE privind deseurile ar conduce la economii de 72 de miliarde de euro pe an, ar spori cifra anuala de afaceri a sectorului gestionarii si reciclarii deseurilor din UE cu 42 de miliarde de euro si ar crea peste 400 000 locuri de munca pana in 2020.
In 27 noimbrie echipa Europe Driect Timisoara va organiza, impreuna cu elevii si cadrele didactice de la Liceul de Arta Sabin Pauta si Colegiul National Mircea Eliade din Resita, activitati pe tema reducerii deseurilor, incluzand o parada a modei si un flash-mob intr-un spatiu public (Parcul Tricolorului).
sursa: site-ul EWWR
util: brosura Being wise with waste