Prioritățile noii Comisii Europene prezidate de Jean-Claude Juncker

juncker-team

Noua Comisie Europeană prezidată de Jean-Claude Juncker şi-a intrat oficial în drepturi sâmbătă, 1 noiembrie 2014, şi şi-a început efectiv activitatea de luni, având drept prioritate relansarea creşterii şi impulsionarea pieţei muncii. “Acum, trebuie să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă”, a declarat Juncker într-un comunicat ce marchează debutul mandatului său de cinci ani. “Provocările Europei nu pot aştepta”, a adăugat el, pledând pentru “un nou început”.

Lupta împotriva şomajului şi impulsionarea creşterii reprezintă o primă prioritate pentru noul executiv european. Recent confirmat de Parlamentul European în calitate de preşedinte al CE, Jean-Claude Juncker a promis deja un plan de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro pe trei ani. El a creat un post de vicepreşedinte, cu sarcina explicită de a superviza acest proiect. Postul a fost preluat de vicepreședintele social-democrat olandez Frans Timmermans, considerat de Juncker mâna sa dreaptă. Detaliile planului vor fi comunicate de Comisie înainte de Crăciun.

În discursul său adresat Parlamentului European, președintele Jean-Claude Juncker a prevăzut zece domenii de politică pe care le va aborda în cadrul Agendei sale pentru locuri de muncă, creștere, echitate și schimbări democratice:

  1. Un nou impuls pentru locuri de muncă, investiții și creștere
  2. O piață digitală unică și conectată
  3. O uniune energetică rezilientă, însoțită de o politică în domeniul schimbărilor climatice orientată spre viitor
  4. O piață internă mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată
  5. O uniune economică și monetară mai profundă și mai echitabilă, cu o bază industrială consolidată
  6. Un acord de liber schimb rezonabil și echilibrat cu Statele Unite
  7. Un spațiu al justiției și al drepturilor fundamentale bazat pe încredere reciprocă
  8. O nouă politică privind migrația
  9. O Europă mai puternică pe scena internațională
  10. O Uniune a schimbărilor democratice

Jean-Claude Juncker îi succede portughezului Jose Manuel Barroso, ai cărui 10 ani petrecuți în fruntea instituției au fost marcați de extinderea UE, trecerea de la 15 la 28 de membri, apoi de criza Zonei Euro, asociată cu austeritatea și creșterea șomajului.

Animație: Comisia Europeană explicată în 3 minute


Link-uri utile:

Agenda pentru locuri de munca, crestere, echitate si schimbari democratice