Sondajul Eurobarometru Flash nr. 450 „Viitorul Europei – Opinii din afara UE” a fost realizat prin intermediul unor interviuri telefonice desfășurate în perioada 20 – 25 februarie 2017. În total, au fost intervievate 11 035 de persoane din 11 țări din afara UE: Australia, Brazilia, Canada, Elveția, China. India, Japonia, Norvegia, Rusia, Turcia și Statele Unite ale Americii, reprezintînd 49 % din populația mondială și 61 % din PIB-ul global. În cele mai populate trei țări (China, India, SUA), cel puțin trei sferturi dintre respondenți au o părere pozitivă despre UE. În schimb, țările care se află cel mai aproape de UE (Turcia, Rusia, Norvegia, Elveția) sunt cel mai puțin probabil să aibă o viziune pozitivă.
Puterea economică, industrială și comercială a UE, respectul pentru democrație, drepturile omului și statul de drept al UE, precum și relația bună dintre statele membre ale UE sunt cele mai frecvent menționate drept principalele atu-uri ale UE. Însă respondenții din țările terțe sunt mai puțin înclinați să creadă că UE întruchipează valorile menționate, în comparație cu respondenții din UE.
Problemele legate de terorism și securitate, precum și problemele legate de migrație sunt cele mai frecvent menționate ca principalele provocări cu care se confruntă UE.
Opiniile privind amenințarea fenomenului globalizării la adresa identității țării sunt amestecate: respondenții din India (74%) sunt cei mai preocupați de efectul negativ al globalizării, în timp ce cei japonezii, cu un procentaj de 29%, sunt cei mai relaxați cu privire la acest aspect.
Majoritatea respondenților din fiecare țară convin că piața liberă ar trebui să aibă un nivel ridicat de protecție socială, proporțiile variind de la 92% în China până la 72% în Australia.
Respondenții din China (87%) și India (78%) sunt de părere că sistemul politic național ține cont de interesele cetățenilor, în comparație cu cei din alte țări.
În 9 din cele 11 țări, cel puțin șase din zece respondenți sunt de acord că toată lumea din țara lor are șansa de a reuși în viață. Excepțiile sunt Brazilia (27%) și Japonia (34%).
Majoritatea respondenților sunt de părere că trebuie să se pună accent mai mare pe egalitatea și solidaritatea socială pentru a face față provocărilor globale majore.
Respondenții din majoritatea țărilor care au făcut obiectul sondajului au o părere bună despre UE: 94 % în Brazilia, 84 % în China, 83 % în India, 76 % în Japonia, 79 % în Canada, 75 % în SUA, 67 % în Australia și 54 % în Turcia. În același timp, în țările mai apropiate de UE (Rusia, Norvegia și Elveția) părerile sunt împărțite (între 43 % și 46 % dintre respondenți au o părere pozitivă despre UE).
Sondajul indică, de asemenea, că UE este percepută per total ca fiind „un loc de stabilitate într-o lume tulbure”. Diferențele de la o țară la alta sunt semnificative: 82 % dintre cetățenii indieni și 49 % dintre respondenții din Turcia au fost de această părere, însă în Rusia, numărul acestora s-a ridicat la doar 33 %, în timp ce restul de 61% dintre respondenți au exprimat o părere opusă.
Sursa: Flash Eurobarometer 450 – februarie 2017