Eurobarometru standard: La un an de la referendumul din Regatul Unit, optimismul europenilor este în creștere

La un an de la referendumul din Regatul Unit, tot mai mulți europeni sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene. Dintre aceștia, majoritatea sunt acum optimiști și în ceea ce privește economia națională. Încrederea în Uniunea Europeană este în creștere, atingând cele mai înalte cote înregistrate din 2010 până în prezent, iar moneda euro se bucură de cel mai mare nivel de sprijin manifestat din 2004 până astăzi. Nu în ultimul rând, majoritatea respondenților la sondajele efectuate pentru prima dată în 11 țări din afara UE au afirmat că au o părere bună despre Uniunea Europeană. Acestea sunt unele din rezultate-cheie ale celui mai recent sondaj Eurobarometru standard, publicat astăzi împreună cu sondajul Eurobarometru Flash „Viitorul Europei – Opinii din afara UE”.

I Optimism cu privire la viitorul Europei și la situația economică de la nivel național 

Aproape jumătate dintre europeni consideră că în țara lor, situația economică este, în prezent, „bună” (46 %, +5 puncte procentuale față de toamna anului 2016). Procentul a crescut semnificativ în ultimii ani (+ 20 puncte față de primăvara anului 2013, +26 puncte față de primăvara anului 2009).

Doar 29% dintre români consideră că situația economică a țării este bună, mult sub media europeană, iar 30% cred ca situația se va îmbunătăți în următoarele 12 luni.

II Pentru prima oară, terorismul este considerat a fi provocarea majoră cu care se confruntă UE

Terorismul a trecut acum pe primul loc în rândul provocărilor cu care cetățenii consideră că se confruntă UE (44 %, +12 puncte procentuale față de toamna anului 2016). Imigrația, care a fost o preocupare majoră începând din primăvara lui 2015, este acum a doua provocare cel mai frecvent menționată (38 %, -7 puncte).

Principala preocupare a românilor este sănătatea și securitatea socială (32%), urmată de situația economică (28%), creșterea prețurilor și a costului vieții (23%), șomajul (19%), criminalitatea (16%), pensiile (15%). Pentru români, terorismul și imigrația se află pe ultimele locuri, cu doar 4 %, respectiv 7 %.

III Sondajul „Viitorul Europei – Opinii din afara UE”

Sondajul Eurobarometru a evaluat, pentru prima dată, imaginea Uniunii Europene în 11 țări terțe. Acestea reprezintă 49 % din populația mondială și 61 % din PIB-ul global. În cele mai populate trei țări (China, India, SUA), cel puțin trei sferturi dintre respondenți au o părere pozitivă despre UE.

Respondenții din majoritatea țărilor care au făcut obiectul sondajului au o părere bună despre UE: 94 % în Brazilia, 84 % în China, 83 % în India, 76 % în Japonia, 79 % în Canada, 75 % în SUA, 67 % în Australia și 54 % în Turcia. În același timp, în țările mai apropiate de UE (Rusia, Norvegia și Elveția) părerile sunt împărțite (între 43 % și 46 % dintre respondenți au o părere pozitivă despre UE).

Sondajul indică, de asemenea, că UE este percepută per total ca fiind „un loc de stabilitate într-o lume tulbure”.

Informații suplimentare

– Eurobarometru Standard nr. 87

– Raportul privind sondajul Eurobarometru Flash nr. 450 „Viitorul Europei – Opinii din afara UE”

 

Sursa: Comunicat de presă al CE