Securitatea online – reforma UE pentru protectia datelor

protectia_datelorDomeniul tehnologiei informatiilor, incluzand retele de socializare si telefoanelor mobile, este cel care evolueaza cel mai repede. Cu toate acestea regulile privind protectia datelor in UE au deja 20 de ani. Tinand cont si mai ales de recentul scandal legat de supravegherea cetatenilor de catre NSA, reforma in acest domeniu a devenit foarte importanta. Parlamentul European a dezbatut pe 11 martie si voteaza a doua zi un pachet legislativ care va aduce mai mult control si mai multa siguranta online.

Saptamana aceasta, Parlamentul European va decide cum vor fi gestionate si protejate datele personale in viitor. In propunere sunt prevazute sanctiuni mai dure pentru companii, limitarea crearii de profiluri si autoritati mai puternice si mai independente pentru protejarea datelor. Insa cel mai important lucru este posibilitatea utilizatorilor de a cere suprimarea datelor lor, fiind, astfel, „uitati” online.

„Companiile europene vor sti exact ce reguli trebuie sa respecte, nemaifiind nevoite sa inteleaga 28 de legi nationale. Conform noilor reguli, pot fi colectate initial doar datele strict necesare pentru oferirea serviciilor. Am introdus si o dispozitie ce va proteja europenii de cereri de acces la date din partea guvernelor straine. Regulamentul va limita masiv felul in care companiile pot vinde datele noastre fara ca noi sa stim sau sa fim de acord. Va trebui sa reformam si felul in care opereaza serviciile de informatii la nivel mondial dupa dezvaluirile lui Edward Snowden. Dar aceasta este sarcina statelor membre”, a spus Jan Philipp Albrecht (Verzi/ALE, Germania).

Scandalul NSA a amintit tuturor ca securitatea si infractiunile nu pot fi o scuza pentru abuzarea drepturilor fundamentale. Intr-un raport separat, Parlamentul European va decide asupra regulilor privind procesarea datelor in cooperarea politieneasca si judiciara, pentru protejarea transferurilor de date in UE si la nivel transfrontalier.

„Directiva pentru protectia datelor, daca este aprobata, va aduce ameliorari semnificative in procesarea datelor personale de catre politie si autoritatile judiciare in materie penala. Noi, Parlamentul European, trebuie sa asiguram drepturile cetatenilor fara sa sacrificam abilitatea politiei de a combate infractiunile”, a spus Dimitrios Droutsas (S&D, Grecia).

Parlamentul European va vota si concluziile investigatiilor de sase luni facute de comisia pentru libertati civile in legatura cu supravegherea in masa a cetatenilor europeni, cu recomandari pentru prevenirea incalcarilor viitoare si ameliorarea securitatii IT in institutiile europene.

Negocierile cu reprezentantii Consiliului vor incepe curand, imediat ce statele UE ajung la un acord asupra propriei pozitii. Scopul Parlamentului European este de a ajunge la un acord asupra acestei reforme legislative majore inainte de sfarsitul anului 2014. Dupa adoptare, statele membre vor avea doi ani pentru implementarea regulamentului si transpunerea directivei in legislatia nationala.