Să ne amintim de trecut pentru a ne proteja viitorul | 70 de ani de la Holocaust – video

Gedenksttte Lidice

Uniunea Europeană a comemorat 70 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau de către Armata Roșie, la 27 ianuarie 1945. Evenimentul a fost marcat printr-o ceremonie în cadrul Parlamentului European și de o serie de mesaje, din partea comisarilor și șefilor de stat, de susținere a victimelor și a memoriei lor colective.

Pe 27 ianuraie 2016, în cadrul Parlamentului European, vicepreședintele Antonio Tajani a afirmat că “Fără evreii europeni, Europa nu ar mai fi Europa.” “Și din acest motiv” Niciun evreu nu ar trebui să fie obligat să părăsească Europa, Europa lui, ca urmare a terorismului”. În același timp, la Praga, Martin Schultz s-a alăturat Congresului European al Evreilor, unde a lăudat comunitatea pentru că nu a “renunțat la umanitate”, considerând-o “o inspirație pentru noi toți”. Ținând cont de creșterea manifestărilor xenofobe, antisemitice și islamofobe, Președintele Parlamentului European a solicitat prudență în viitor, pentru că “prea mulți au permis ca ura să crească, prea mulți au închis ochii, și prea mușți au ales să tacă. Noi nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple din nou”.

În cuvântarea sa, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat clar că “Nu putem permite ca Europa să fie atinsă de ură, pentru că o Europă fără evrei, nu ar mai fi Europa”, și a făcut referire la contribuția istorică a comunității evreiești la construcția valorilor europene, deoarece aceasta este” o chestiune de umanitate și o responsabilitate istorică”.

Într-un context european marcat de criza economică și de criza imigrației, Juncker a amintit “vremurile grele” cu care se confruntă Uniunea, iar apoi, în declarația sa, Federica Mogherini, Înalt Reprezentant pentru Afaceri Externe, a recunoscut “responsabilitatea Europei față de omenire, față de generațiile viitoare, față de Europa însăși. Dacă uităm istoria întunecată a continentului nostru, riscăm să subestimăm importanța păstrării păcii, unității și diversității în interiorul continentul nostru “. Mogherini  a amintit, de asemenea, cuvintele lui Elie Wiesel “să uităm Holocaustul e la fel cu a ucide de două ori. Fără memorie, nu există cultură. Fără memorie, nu ar putea exista nici o societate, nici o civilizație, nici un viitor. ”

Link-uri

Martin Schultz, Comemorarea Zilei Holocaustului în PE

Comunicat de presă Jean Claude Juncker