Raportul Glassdoor: care este cea mai bună țară din Europa pentru a obține un loc de muncă ?

best-job-europe

Piețele europene ale muncii de astăzi sunt diverse și prezintă o mulțime de provocări – dar și de oportunități pentru solicitanții de locuri de muncă. Pe de o parte, țări precum Germania , Austria și Elveția se bucură de o creștere sănătoasă și șomajul a revenit la nivelul din 2008, de dinaintea crizei. În schimb, Grecia, Spania și Portugalia au continuat să se lupte cu o rată a șomajului de două cifre și o creștere economică lentă – parțial cauzată de reglementările unei piețe a muncii inflexibile, care s-a dovedit dificil de reformat în ultimii ani.

Concluziile raportului 

  • Estonia, Norvegia , Marea Britanie, și Austria oferă cele mai bune perspective de locuri de muncă, la un nivel comparabil cu Statele Unite ale Americii – țară de multe ori luate ca reper pentru dinamismul economic și oportunitățile de locuri de muncă. Aceste țări au o practică corectă în ceea ce privește calitatea forței de muncă, inclusiv educația și formarea, având politici pentru asigurarea calității forței de muncă și dinamismului creării de noi locuri de muncă. Aceste lucruri depind și de performanța economică generală țării, și fără îndoială, veniturile mari generate de industria petrolului s-a dovedit a fi constructivă pentru Norvegia.
  • Franța are o piață a forței de muncă semnificativ mai reglementată decât Marea Britanie și Germania (de la așa-numitele reforme Hartz din 2003 ) și oferă perspective mult mai sărace de locuri de muncă. Spania, Grecia și Portugalia, cu piețe ale forței de muncă mai puțin dinamice, combinate cu o economie căreia îi lipsește performanța, au cele mai reduse perspective.
  • Rata șomajului este ridicată în special în Grecia și Spania, afectând aproximativ 25% din forța de muncă; și cea mai scăzută în Norvegia, Elveția și Germania (sub 5%) .
  • În ceea ce privește tinerii: Spania, Grecia, Italia, Portugalia au un nivel semnificativ mai mare al șomajului în rândul tinerilor și sunt de departe cele mai neatractive țări în care tinerii să își găsească de lucru; Germania, Norvegia și
    Elveția sunt cele mai bune.
  • Este mai ușor să faci tranziția de la un loc de muncă slab remunerat spre un loc de muncă de înaltă calificare, decât să ajungi acolo direct din şomaj.
  • Contractele de muncă temporare înseamnă dezavantaje – orele de lucru mai multe, flexibilitate redusă, salarii mici și nu există siguranța locului de muncă, și afectează în mod disproporționat tinerii. Ele sunt cele mai frecvente în Spania, Țările de Jos și Portugalia, afectând aproximatix 20% din angajați; și cel mai puțin frecvente în Estonia, Marea Britanie și Norvegia. Germania, Austria , Elveția și -au revenit puternic din criza din 2008, dar angajarea temporară în rândul tinerilor este relativ frecventă.
  • Munca involuntară cu normă parțială (part-time) a crescut începând cu anul 2008, cu excepția Germaniei, Belgiei și Suediei. Proporția celor care lucrează cu normă parțială, dar care și-ar dori mai degrabă să lucreze cu normă întreagă, este cea mai mare în Italia, Spania și Irlanda , reprezentând 10% din lucrători .

Pe baza gamei largi de măsuri considerate mai sus , și recunoscând în același timp
că statisticile nu pot spune întreaga poveste , țările europene în care situația ocupării forței de muncă este cea mai favorabilă sunt în mod clar Estonia, Norvegia, Marea Britanie și Austria Într-adevăr, în ansamblu, situația din aceste țări se compară în mod favorabil în prezent chiar și cu Statele Unite , țara care este adesea luată ca reper pentru dinamism economic în general și oportunități de locuri de muncă , în special. Spania se află la celălalt capăt al spectrului, și este urmată îndeaproape, probabil deloc surprinzător, de către Grecia, și apoi Portugalia. Așa cum este ilustrat în Figura 1, aceste economii-și, în special, piețele forței de muncă-au un drum lung de parcurs.

Sursa: Glassdoor report 2016

Link-uri utile:

EURES – Portalul Mobilităţii Europene Pentru Ocuparea Forţei De Muncă