Liberalizarea vizelor pentru Turcia – eurodeputații solicită îndeplinirea cerințelor UE

Uniunea Europeana trebuie să se asigure că toate cerințele sunt îndeplinite înainte de a acorda Turciei acces fără viză în zona Schengen, au subliniat membrii Parlamentului European care fac parte din Comitetul Libertăților Civile, în dezbaterea cu Comisia Europeana din 9 mai. Majoritatea membrilor parlamentului au criticat Comisia pentru propunerea unei derogări de la viză pentru turci, în ciuda faptului că țara nu a îndeplinit înca toate condițiile. S-a căzut de accord că Turcia nu ar trebui sa fie discriminată, dar nici nu ar trebui sa primeasca tratament preferențial.

Vorbitorii au adus în discuție declarațiile președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan, cum că Ankara nu își va schimba legislația anti-terorism, una din cerințele ce se așteaptă a fi îndeplinite, și și-au exprimat îngrijorarea asupra situației politice din țară în urma demisiei Prim-ministrului Ahmet Davutoglu, cât și asupra amenințărilor de a îngrădi dreptul la libertatea presei și drepturile omului. Eurodeputații ciprioți au reiterat faptul că Turcia nu le recunoaște statul.

În seara aceleiași zile, MPE le-a fost prezentată opinia serviciului legal al Parlamentului asupra aspectelor legale a înțelegerii UE-Turcia în privința migrației. De la încheierea acordului în 18 martie, MPE au exprimat îngrijorări asupra compatibilității acestuia legea internațională și europeană și s-au plâns de lipsa unei oportunități de a o supune unei examinari democratice.

Experții legali au spus că declarația din luna martie reflectă doar un angajament politic al celor două părți și că nu poate fi considerată, sub nici o formă, un acord internațional, din moment ce nu are obligații legale. Aceștia au subliniat că toate modificările legale survenite din această înțelegere vor trebui sa urmeze procedurile uzuale, care în unele cazuri implică Parlamentul, ca de exemplu liberalizarea vizelor, sau acordarea de fonduri pentru asistarea refugiaților din Turcia.

Mulți eurodeputați au protestat cu privire la ceea ce lor li s-a părut o înțelegere ”suspectă” cu implicații serioase, care a fost încheiată la cel mai înalt nivel UE, însă fără să implice Parlamentul.

Context

Ca parte a înțelegerii dintre UE și Turcia din data de 18 martie pentru gestionarea mai bună a valului de refugiați, liderii UE au propus liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci până în iunie 2016, cu condiția ca toate cerințele UE să fie îndeplinite. Parlamentul trebuind să decidă în egală măsură cu Consiliul, asupra scutirii de viză prin procedura co-deciziei.

În cel de-al treilea raport de progres, prezentat în data de 4 mai, Comisia a recunoscut că Ankara încă nu a îndeplinit cele cinci cerințe, din 72, cu referire la protecția datelor și legile antiterorism, printre alte probleme. De asemenea, în data de 4 mai, a prezentat o propunere de ridicare a cerințelor pentru viză “sub înțelegerea că autoriățile turce vor îndeplini de urgență obiectivele pentru care și-au luat angajamentul în data de 18 martie 2016”.

În urma anunțului făcut de CE, conferința președinților PE (președintele PE și liderii grupurilor politice) a clarificat faptul că propunerea va fi dezbătută doar după ce toate cerințele au fost îndeplinite. Până Comisia va aduce Parlamentului o garanție în scris că solicitările UE sunt îndeplinite, se va continua munca în această direcție însă nu poate exista o trimitere la comitetul relevant.

sursa: Parlamentul European