Potrivit raportului de țară privind drogurile, pentru România, 3,9% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat anul trecut cel puțin o dată droguri, 3,3% dintre aceștia declarând că au consumat canabis. Totodată, documentul menționează că pe parcursul anului 2015 (ultimul analizat), au fost depistate nu mai puțin de 10.053 cazuri de încălcare a legilor privind consumul de droguri, cele mai multe fiind asociate celui de heroină.
În privința numărului de îmbolnăviri cu HIV-SIDA, raportul Comisiei Europene menționează că tendința de scădere observată în ultimii 5 ani s-a menținut și anul trecut, când au fost înregistrate 142 de noi cazuri de îmbolnăvire. În total, în 2015, au fost distribuite la nivel național peste 1,4 milioane de seringi de unică folosință.
Aceste cifre indică o pondere de 7,1% cazuri de îmbolnăvire la un milion de locuitori, una dintre cele mai ridicate la nivel european.
În ceea ce privește prevenția consumului de droguri, raportul menționează că din cele 2.278 de
persoane din România care au cerut ajutorul autorităților pentru tratarea dependenței, 1.272 erau
consumatori de canabis, 19 de cocaină, 975 de heroină și 12 de amfetamină.
Totodată, raportul indică o scădere a numărului de morți înregistrate în urma consumului de droguri, de la 33 în 2014, la doar 21 în intervalul analizat. Aproape 50% dintre persoanele decedate în urma consumului de droguri aveau vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani.
Întregul Raport poate fi vizualizat accesând link-ul: Romania Country Drug Report 2017
Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT / EMCDDA) este sursa centrală și autoritatea confirmată privind problemele legate de droguri în Europa. Timp de peste 20 de ani, a colectat, analizat și difuzat informații valide din punct de vedere științific privind drogurile și dependența de droguri și consecințele acestora, oferind audienței sale o imagine bazată pe dovezi a fenomenului drogurilor la nivel european. Partenerul din România este o unitate din cadrul Agenției Naționale Antidrog aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Directorul Agenției este coordonatorul național al programelor pentru droguri în România. Directorul are, de asemenea, responsabilitatea de a asigura respectarea convențiilor și acordurilor internaționale la care România este parte și propune Guvernului, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, măsuri privind îndeplinirea obligațiilor care decurg din aceste documente internaționale.