Parlamentul a votat miercuri rezolutiile prin care a evaluat progresele reformelor in Serbia, Kosovo, Muntenegru si in Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei. Deputatii au subliniat provocarile continue pe care le ridica statut de drept, coruptia, discriminarea, ritmul reformelor structurale si polarizarea vietii politice. Parlamentul a salutat reluarea discutiilor la nivel inalt intre Pristina si Belgrad, subliniind ca relatiile lor trebuie sa se normalizeze pe deplin.
Serbia continua drumul spre UE
Parlamentul a salutat, in rezolutia adoptata, angajamentul noului guvern sarb fata de procesul de integrare in UE si abordarea constructiva a acestuia in relatiile cu vecinii. Procesul de aderare trebuie sa fie, totusi, mai inclusiv si transparent, se arata in text. Serbia trebuie sa faca mai mult pentru reforma justitiei, pentru cresterea transparentei privind proprietarii media si pentru alinierea politicii sale externe si de securitate cu cea a UE, mai ales in ceea ce priveste Rusia, au mai spus deputatii.
”2014 a fost un an important pentru Serbia, avand in vedere ca au fost incepute negocierile de aderare. Durata lor va depinde de capacitatea Serbiei de a face progrese sustinute in domenii cheie, cum ar fi statul de drept, guvernanta economica si normalizarea relatiilor cu Kosovo. Sunt convins ca acest progres poate si va fi facut. Trenul de la Belgrad este pe drumul cel bun spre Bruxelles”, a spus raportorul PE pentru Serbia, David McAllister (PPE, DE).
Kosovo – redemararea reformelor
Depasirea celor sase luni de blocaj politic in Kosovo subliniaza nevoia urgenta de a continua drumul european si de a redemara reformele necesare, spun deputatii. Statul de drept, independenta justitiei si masuri efective anti-coruptie trebuie sa fie printre prioritatile noului guvern, arata Parlamentul, cerand adoptarea in prima parte a anului 2015 a deciziei de semnare a Acordului de stabilitate si asociere cu Kosovo, ceea ce ar putea da un impuls puternic reformelor.
”Votul de astazi cu o majoritate larga arata sprijinul puternic pentru un viitor european al Kosovo. UE trebuie sa accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru Kosovo, iar guvernul de la Pristina trebuie sa faca pasi concreti pentru a oferi cetatenilor sai un viitor intr-o tara prospera. Am facut din nou un apel clar catre cele cinci state membre UE sa recunoasca statul Kosovo”, a spus raportorul Ulrike Lunacek (Verzi/EFA, AT).
Muntenegru – conducere responsabila
Deputatii saluta progresul Muntenegru si subliniaza situatia sa actuala ca singura tara din regiune care a deschis si inchis provizoriu capitole de negociere, subliniind, totodata, responsabilitatea pe care o implica aceasta stare de fapt. Deputatii saluta deplina aliniere a Muntenegru la Politica Comuna Externa si de Securitate a UE, subliniind ca sunt inca necesare progrese in lupta impotriva coruptiei, asigurarea independentei justitiei si garantarea libertatii de expresie si a mass media.
“Rezolutia reflecta o imagine corecta a Muntenegru, salutand progresele sale si oferind recomandari acolo unde sunt necesare ameliorari. Angajamentul Muntenegru fata de procesul de aderare la UE este puternic si va fi important din punct de vedere politica sa se mentina un sprijin transpartinic. Acquis-ul comunitar stabileste indicatori duri pentru aderare, dar, dupa parerea mea Muntenegru ramane pe drumul cel bun”, a spus raportorul Charles Tannock (ECR, UK).
Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei – nevoia unei cooperari politice constructive
Deputatii cer pentru a noua oara Consiliului sa stabileasca fara intarziere o data pentru inceperea negocierilor de aderare cu Skopje, altfel riscand sa afecteze credibilitatea politicii de extindere a UE. Liderul politicii externe a UE trebuie sa prezinte noi initiative pentru depasirea blocajului privind subiectul numelui si sa faciliteze dialogul pentru a depasi climatul politic polarizat din tara, spun deputatii. Guvernul si opozitia trebuie sa uneasca fortele pentru accelerarea agendei europene si sa asigure o cooperare politica constructiva, se arata in rezolutia PE.
”Votul de astazi arata sprijinul nostru deplin pentru perspectiva europeana a Macedoniei. Este momentul pentru Consiliu sa dea unda verde pentru deschiderea negocierilor de aderare, iar Macedonia si Grecia sa gaseasca o solutie acceptabila pentru ambele parti privind subiectul numelui. O Macedonie stabila si prospera este in interesul vecinilor sai si a intregii Europe”, a spus raportorul Ivo Vajgl (ALDE, SL).
Cele patru rezolutii au fost adoptate prin ridicare de mana.
sursa: Parlamentul European