Egalitatea de gen, o valoare fundamentala a societatilor europene | 8 martie – ziua internationala a femeii

balance work lifeUn articol de de Věra Jourová, comisarul european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen

As dori sa profit de ocazia Zilei Internationale a Femeii (8 martie) pentru a sarbatori progresele realizate in ultimele decenii in ceea ce priveste imbunatatirea egalitatii intre femei si barbati. Consider ca Europa este „un loc prielnic” pentru femei, dar trebuie sa depunem toate eforturile pentru a ne asigura ca situatia nu se va schimba decat in bine. Ar trebui sa ne propunem sa eliminam inegalitatile de gen in anii urmatori: nicio femeie din Europa nu ar trebui sa puna vreodata la indoiala faptul ca dispune de aceleasi sanse ca un barbat.

Europa si egalitatea intre femei si barbati: o poveste inca neterminata

Obiectivul meu in acest domeniu nu este ca toata lumea sa fie la fel, ci as dori sa ma asigur ca barbatii si femeile dispun de aceleasi sanse in viata si se bucura de aceleasi drepturi si libertati.

Egalitatea de gen, o valoare fundamentala a societatilor europene

Noua din zece europeni considera ca egalitatea intre femei si barbati este o valoare fundamentala pentru o societate mai echitabila. Doua treimi dintre europeni considera ca, in tara lor, exista acum mai putine inegalitati intre femei si barbati decat cu zece ani in urma.

Putem fi mandri de progresele realizate in Europa in ultimele decenii. Modelele sociale au evoluat. in prezent, femeile au o prezenta puternica pe piata muncii si au devenit independente din punct de vedere financiar.

Ma bucur sa constat ca barbatii doresc sa participe mai activ la activitati care au fost considerate mult timp „numai pentru femei”. in prezent, tinerii tati sunt bucurosi sa beneficieze de concediul parental, spre deosebire de majoritatea tatilor lor, care nici nu s-ar fi gandit vreodata la asa ceva.

insa inegalitatile persista. Aproximativ trei din cinci europeni considera ca inegalitatile dintre femei si barbati sunt in continuare raspandite in tara lor. in Romania, 57% dintre respondentii unui studiiu Eurobarometru sunt de aceasta parere.

Sunt de acord cu concetatenii mei europeni: egalitatea intre femei si barbati nu este un lucru dobandit, mai sunt inca multe de facut pentru a garanta ca femeile beneficiaza de aceleasi oportunitati sau de aceeasi recunoastere ca si barbatii.

Eliminarea inegalitatilor ramase si combaterea violentei impotriva femeilor

Femeile ar trebui sa fie participanti cu drepturi egale in toate aspectele societatii, inclusiv in pozitiile de conducere din cadrul intreprinderilor sau din sectorul public.

Rata de ocupare a fortei de munca in randul femeilor se situeaza in prezent la 62,5 %, fata de 74,3 % pentru barbati. Femeile tinere inca se confrunta cu mai multe dificultati decat barbatii tineri in ceea ce priveste intrarea pe piata muncii. Cu toate acestea, economia europeana are nevoie de intregul potential si de toate talentele pe care femeile le pot oferi; aceste talente nu ar trebui irosite.

in plus, femeile sunt inca platite, in medie, cu 16 % mai putin decat barbatii pentru aceeasi munca. in Romania procentul acest procent este de 8%, astfel incat femeile caştiga, in medie, un salariu lunar net de 1.509 lei pe luna. Femeile sunt mai susceptibile decat barbatii sa ocupe posturi cu norma partiala sau sa isi intrerupa cariera pentru a se ocupa de copii sau de un parinte bolnav. Aceasta inegalitate se repercuteaza si asupra pensiilor femeilor, care sunt, in medie, cu 39 % mai mici decat cele ale barbatilor.

„Plafonul de sticla” nu a disparut: sunt inca prea putine femei care ocupa posturi de conducere. Astazi, femeile reprezinta in medie 20,2 % dintre membrii consiliilor de administratie ale celor mai mari intreprinderi si doar 3 % devin directori executivi. Progresele inregistrate sunt concentrate in cele cateva tari care au introdus masuri legislative. Parlamentele nationale nu lasa suficient loc femeilor, barbatii reprezentand inca peste doua treimi din totalul membrilor.

in sfarsit, as dori sa atrag atentia asupra celui mai alarmant fenomen: violenta impotriva femeilor. Una din trei femei din Uniunea Europeana este victima violentei fizice sau sexuale la un moment dat din viata. Aceasta situatie este inacceptabila.

Angajamentul meu in calitate de comisar pentru egalitatea de gen

in calitate de comisar european pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, egalitatea dintre femei si barbati reprezinta una dintre prioritatile mele cheie.

in lunile urmatoare, voi stabili modalitati pentru a facilita accesul sporit al femeilor la piata muncii, precum si la pozitiile de conducere. Comisia Europeana va promova, de asemenea, asigurarea unor sisteme suficiente si de buna calitate pentru ingrijirea copiilor si pentru ingrijirea dupa programul scolar, precum si acordarea de sprijin pentru femeile si barbatii care ingrijesc alte persoane aflate in intretinere. Intentionam, de asemenea, sa facem presiuni puternice prin intermediul unor masuri concrete pentru eradicarea violentei impotriva femeilor.

Trebuie sa depasim dificultatile ramase pentru ca egalitatea intre femei si barbati sa devina o realitate. Ma angajez sa abordez aceste provocari si sa obtin rezultate concrete.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene