Comisia Europeana a publicat o propunere de reunire intr-un cadru comun a doua programe destinate scolilor care au fost pana in prezent separate, respectiv Programul de incurajare a consumului de fructe in scoli si Programul de distribuire a laptelui in scoli. In contextul scaderii consumului acestor produse de catre copii, obiectivul este de a aborda intr-un mod mai eficace alimentatia deficienta, de a consolida elementele educative ale programelor si de a contribui la lupta impotriva obezitatii. Sub deviza „Sa mancam sanatos pentru a ne simti bine”, acest program consolidat, conceput dupa modelul „de la ferma la scoala”, va pune accent pe masurile educative menite sa ii sensibilizeze mai mult pe copii in legatura cu obiceiurile alimentare sanatoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum si cu aspectele privind durabilitatea, mediul si deseurile alimentare.
Dacian Ciolos, Comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, a declarat: „Prin schimbarile propuse astazi, dorim sa ne sprijinim pe programele existente pentru a pune capat tendintei de scadere a consumului si pentru a ii sensibiliza pe copii in legatura cu beneficiile oferite de aceste produse. Aceasta este o masura importanta pentru incurajarea unor modificari durabile ale obiceiurilor alimentare ale copiilor si pentru cresterea sensibilizarii asupra provocarilor importante cu care se confrunta societatea. De asemenea, imi exprim speranta ca aceasta initiativa va constitui o excelenta oportunitate de a consolida legaturile dintre comunitatea agricola si copii, parinti si profesori, in special in zonele urbane”.
Noul program va functiona in baza unui cadru juridic si financiar comun, care va permite imbunatatirea si simplificarea cerintelor administrative ale celor doua programe existente. Existenta acestui cadru unic va reduce sarcinile de gestionare si de organizare ale autoritatilor nationale, ale scolilor si ale furnizorilor si va spori eficienta programului. Participarea la sistem va fi facultativa pentru statele membre, care vor avea, de asemenea, posibilitatea de a alege produsele pe care doresc sa le distribuie.
Conform prevederilor din acordul de anul trecut privind viitoarele cheltuieli ale UE, noul program, odata aprobat, va dispune de un buget de 230 de milioane de euro pentru fiecare an scolar (150 de milioane de euro pentru fructe si legume si 80 de milioane de euro pentru lapte). In comparatie cu bugetul noului program, suma corespunzatoare din bugetul pentru anul 2014 este de 197 de milioane de euro (respectiv 122 de milioane de euro si 75 de milioane de euro). Propunerea, care va fi inaintata Parlamentului European si Consiliului, se bazeaza pe concluziile rapoartelor de evaluare si pe consultarea publica desfasurata in 2013, in cadrul procesului de evaluare a impactului.
Tot pe acest subiect s-a discutat pe 23 ianuarie 2014, in cea de-a patra conferinta ReAct ce a avut loc la Roma la cinematograful istoric Cinecittà. Vorbitorii au subliniat faptul ca resursele planetei sunt si cu toate acestea se face risipa (din fiecare 10 alimente cumparate se consuma doar 7). Afirmatia “Suntem ceea ce mancam” contituie principiul de baza ce ar trebui respectat cand vine vorba de alimentatie. De aceea trebuie sa fim atenti la ingredientele alimentelor cumparate, in acest sens fiind foarte importanta etichetarea reala si completa, iar educatia alimentara este o disciplina ce ar trebui studiata la scoala.
Programul de distribuire a laptelui in scoli a fost instituit in 1977, iar programul de incurajare a consumului de fructe in scoli dateaza din 2009. De ambele programe beneficiaza, in fiecare an, aproximativ 30 de milioane de copii (peste 20 de milioane de copii beneficiaza de programul de distribuire a laptelui in scoli si 8,5 milioane de copii de programul de incurajare a consumului de fructe in scoli). Necesitatea acestor programe pare si mai evidenta in ziua de azi, avand in vedere tendinta de scadere, pe termen mediu, a consumului de fructe si legume si de lapte, precum si noile probleme legate de alimentatie care apar. In majoritatea tarilor, consumul de fructe si legume in randul copiilor este in scadere si ramane sub cantitatea zilnica recomandata. Consumul de lapte este, de asemenea, in scadere, iar copiii se orienteaza catre produse supuse unei prelucrari complexe. Excesul de greutate si obezitatea sunt preocupari reale: in 2010, OMS a estimat ca aproximativ unul din trei copii din UE cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 ani este supraponderal sau obez. Aceasta tendinta inregistreaza o crestere rapida: estimarea pentru anul 2008 era de unul din patru copii.
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene