Peste 220 de milioane de euro pentru natură și climă | România dorește să crească absorbția fondurilor LIFE

birds

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiţii în valoare de 222,7 milioane de euro din bugetul UE pentru a susţine tranziţia Europei către un viitor mai sustenabil şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Finanţarea UE va atrage investiţii suplimentare, conducând la o sumă totală de 398,6 milioane de euro în sprijinul a 144 de noi proiecte depuse de 23 de state membre.

Aceste proiecte sunt destinate să creeze condițiile necesare pentru a promova ideile inovative, să popularizeze exemplele de bună practică  în reducerea emisiilor și adaptarea la schimbarea de climă de pe teritoriul Uniunii Europene. Proiectele finanțate prin programul LIFE se caracterizează prin idei simple care nu necesită cheltuieli majore dar au un profit în domeniul afacerilor verzi adică a acelora care tranzitează spre economia circulară și emisii reduse de carbon.

Programul LIFE este un instrument de finanțare europeană pentru mediu și climă. Bugetul acestui program pentru perioada 2014 – 2020 este stabilit la 3,4 miliarde de euro. Ditre proiectele finantate amintim:

Proiectele LIFE Mediu & Eficienta Resurselor vor mobiliza 142 milioane de euro din care Uniunea Europeană va suporta 72 de milioane de euro. Obiectivele proiectelor sunt împărțite în 5 direcții: aer, mediu și sănătate, eficientizarea resurselor, apă și deșeuri.

Proiectele LIFE Natură & Biodiversitate susțin implementarea directivelor privind păsările și habitatul precum și Strategia Biodiversitatea Europeană 2020. Din bugetul de peste 150 de milioane de euro, Uniunea Europeană contribuie cu aproape 100 de milioane.

Proiectele LIFE Guvernanța Mediului contribuie la conștientizarea chestiunilor de mediu.  Cu bugete de peste 30 de milioane de euro, alte 2 proiecte privesc adaptarea la schimbările climatice având arii specifice: agricultură/silvicultură/turism, adaptare la zone montane sau insulare, adaptare/planificare urbană, evaluarea vulnerabilității/strategii de adaptare, apă, energie, industrie, exploatarea pământului și a pădurilor.

Nu în ultimul rând, proiectele LIFE Guvernanța mediului și Informare in domeniul climei sustin îmbunătățirea exercițiului de administrare și de creștere a conștienței privind schimbările de mediu.

Din 1999 si pana in prezent, Romania a obtinut finantare europeana pentru 68 de proiecte de mediu. In acelasi timp, Romania este beneficiara a 95 de proiecte de mediu implementate de parteneri din alte tari. Cele mai recente proiecte de acest fel, aprobate la ultimul apel LIFE 2015, vor fi implementate de parteneri din Spania, Italia si Austria si vizeaza reducerea emisiilor de dioxid de carbon pentru cladirile izolate (de exemplu cladirile din turismul montan), monitorizarea stratului de ozon, protejarea sturionilor si combaterea braconajului pe Dunare. Cel de-al patrulea proiect se refera la dezvoltarea unui portal al pasarilor – LIFE Euro Bird portal, si are ca obiectiv redarea in timp real a tiparelor de distribuire a speciilor de pasari pe teritoriul european. Acest proiect isi propune sa mobilizeze anual 100,000 de voluntari  (birdwatchers) si sa inregistreze informatii referitoare la 30 de milioane de noi pasari in fiecare an.

Desi aceste informatii par incurajatoare, exista o mare nevoie de informare la nivel national cu privire la accesarea fondurilor LIFE. In perioada ianuarie 2016 – decembrie 2017, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor deruleaza un proiect LIFE (”Capacity Building” – LIFE 14CAP Creșterea capacitații instituționale la nivelul Ministerului Mediului, Apelor si Pădurilor) care vizeaza cresterea capacitatii de accesare a fondurilor europene pentru mediu si politici climatice. Organizatiile interesate sunt invitate sa urmareasca programul Caravanei LIFE Lab si sa solicite informatii Punctului national de contact Life sau Centrelor de Informare Europe Direct din țară.

Link-uri si informatii utile:

Persoana de contact proiect LIFE Lab : Madalina Cozma, email: Madalina.Cozma.Life@mmediu.ro

Baza de date proiecte LIFE

Portalul EURO Bird 

Sursa: Comunicat de presă 3 noiembrie 2016 Comisia Europeană