Peste 100 de parteneri din domeniul public și privat reprezentând întregul lanț valoric al materialelor plastice au semnat la 20 septembrie declarația Alianței circulare privind materialele plastice, care promovează acțiuni voluntare pentru buna funcționare a pieței materialelor plastice reciclate din UE.
Declarația descrie modul în care alianța va atinge, până în 2025, obiectivul de a utiliza 10 milioane de tone de plastic reciclat pentru a fabrica produse noi în Europa. Semnată de întreprinderi mici și mijlocii, mari corporații, asociații de întreprinderi, organisme de standardizare, organizații de cercetare și autorități locale și naționale, declarația aprobă obiectivul celor 10 milioane de tone și solicită trecerea la un nivel zero de deșeuri în natură și la eliminarea totală a depozitării deșeurilor. Totodată, declarația prevede acțiuni concrete pentru atingerea obiectivului, printre care:
- îmbunătățirea proiectării produselor din plastic astfel încât acestea să devină reciclabile într-o mai mare măsură și integrarea mai multor materiale plastice reciclate;
- identificarea potențialului neexploatat în materie de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor de plastic în UE, precum și a lacunelor în materie de investiții;
- elaborarea unei agende în materie de cercetare și dezvoltare pentru materialele plastice circulare;
- instituirea unui sistem de monitorizare transparent și fiabil pentru a urmări toate fluxurile de deșeuri de plastic din UE.
Alianța circulară privind materialele plastice a organizat prima sa reuniune la 5 februarie 2019, cu ocazia Zilelor Europene ale Industriei. Participanții au convenit să colaboreze în cadrul lanțurilor valorice din domeniul materialelor plastice pentru a atinge obiectivul utilizării a 10 milioane de tone de materiale plastice reciclate în produsele din UE până în 2025. Aceștia au fost de acord să lucreze în jurul a cinci teme prioritare:
- colectarea și sortarea deșeurilor din plastic;
- proiectarea produselor pentru reciclare;
- conținutul de material plastic reciclat din produse;
- cercetarea, dezvoltarea și investițiile, inclusiv reciclarea chimică; precum și
- monitorizarea materialelor plastice reciclate în UE.
Între semnatarii declarației se regăsesc IKEA, Kaufland, LIDL, Coca-Cola, Nestlé, Danone etc. Asociațiile de întreprinderi și societățile comerciale sunt încurajate să-și asume angajamente voluntare cu scopul de a utiliza sau produce mai multe materiale plastice reciclate, dacă nu au făcut deja acest lucru.
Citește mai mult aici >>>