Anul trecut, Copenhaga a câștigat premiul „Capitala europeană verde” pentru anul 2014, acordat de Comisia Europeană, și ocupă o poziție de vârf în ceea ce privește soluțiile durabile, intenționând ca până în anul 2025 să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. Astfel capitala europeana constituie un bun exemplu in vizta de studiu din 19-20 septembrie din cadrul campaniei “Lumea pe care o vrei”.
Au fost invitati, cu aceasta ocazie, specialisti in domeniul urbanismului din Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Lituania, Polonia și Marea Britanie pentru a face schimb de bune practici.
Participanții la vizita de studiu „Orașul pe care ni-l dorim” au avut pe agenda, printre altele, următoarele obiective:
- Amager Resource Centre (ARC), o instalație de incinerare a deșeurilor care furnizează energie electrică și încălzire centralizată, oferind totodată o pistă de schi pe acoperiș
- Un teatru (Playhouse of the Royal Theatre) care dispune de un sistem inovator de economisire a energiei și de elevație pentru a face față creșterii nivelului mării
- Clădirea premiată „8 House”, care reunește locuințe și spații comerciale în cadrul unui mare complex durabil
- Proiectul Vildrose, care oferă locuințe durabile la prețuri accesibile
- Clădirea, neutră din punct de vedere energetic, a sediului central al întreprinderii Rambol
Despre campania Lumea pe care o vrei:
Vizita de studiu intitulată „Orașul pe care ni-l dorim” face parte din campania paneuropeană de comunicare Lumea pe care o vrei. Cu clima care îți place, care vizează găsirea unor soluții practice pentru schimbările climatice. Lansată în octombrie 2012, campania a beneficiat de sprijinul a 190 de organizații partenere din întreaga UE și a avut peste 40 000 de susținători pe site-ul Facebook și alte rețele de socializare. În cadrul campaniei au fost organizate, până în prezent, evenimente în nouă țări, campania beneficiind de o amplă mediatizare în Europa. Campania are ca scop schimbul de bune practici în vederea amplificării acțiunilor în domeniul schimbărilor climatice și prezintă povești de succes din 27 de state membre ale UE. În cadrul concursului Lumea pe care o vrei au fost înregistrate 269 de propuneri suplimentare. Numele câștigătorilor concursului Lumea pe care o vrei pentru cele mai bune proiecte în domeniul schimbărilor climatice vor fi anunțate în octombrie și noiembrie 2013.
Pana in prezent intreprinderile europene au dezvoltat numeroase tehnologii pe bază de surse regenerabile de energie, generând astfel o valoare adăugată considerabilă. Europa deţine peste 50% din sectorul reciclării şi gestionării deşeurilor, precum şi 40% din producţia mondială de energie provenind din surse regenerabile. De exemplu, 23 dintre cele mai mari 25 de centrale electrice fotovoltaice din lume se află în UE.
In dat de 30 septembrie, tot in Copenhaga, a avut loc conferinta “Communicating the Obvious” avand ca subiect de discutie si prezentari metode de reducere a amprentei de carbon in transport, alimentatie, locuinte si gestiunea deseurilor. Urmariti video-ul de prezentare:
surse: Reprezentanta Comisiei Europene
Communicating the Obvious Conference