Natura și biodiversitatea: De ce vă privește? Ziua europeană Natura 2000

Biodiversitatea este varietatea vieții pe Pământ. Ea stă la baza bunăstării și a economiei noastre. Hrana noastră, apa, aerul, sănătatea, fertilitatea solului și echilibrul climatic depind de natură. Peste 80 % din recoltele și plantele sălbatice ale Europei au nevoie de polenizatori, precum albinele, pentru a produce fructe și semințe.

Serviciile invizibile ale naturii sunt gratuite și deseori subestimate – deși sunt prețioase și vulnerabile.

Știați că …

  • Expansiunea urbană, agricultura intensivă, poluarea, speciile invazive și schimbările climatice afectează ecosistemele naturale?
  • Doar 52 % din populațiile de păsări, 16 % din cele mai importante habitate naturale și 23 % din speciile protejate din UE fac față situației …?
  • 8 din 10 europeni consideră că efectele pierderii biodiversității sunt grave?

UE depune eforturi pentru a stopa pierderea biodiversității și a serviciilor naturii – dar cu toții trebuie să facem mai mult pentru a ne proteja patrimoniul natural.

Cum acționează UE

Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2020 vizează stoparea pierderii biodiversității Europei prin abordarea principalelor amenințări și prin refacerea naturii. UE acționează și la nivel internațional pentru a contribui la prevenirea pierderii biodiversității globale.

În centrul eforturilor de conservare ale UE se află Directivele Păsări și Habitate ale UE. Acestea permit celor 28 de state membre să conlucreze pentru protejarea celor mai vulnerabile specii și habitate ale noastre. Elementul-cheie al actelor este crearea rețelei Natura 2000: cea mai mare rețea mondială coordonată de zone protejate, cu peste 27 000 de situri protejate pe o suprafață de un milion de kilometri pătrați: 18 % din suprafața terestră a UE și aproape 6 % din suprafața marină a acesteia!

Ziua de 21 mai a fost declarată ”Ziua Europeană Natura 2000”

Pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a Directivei privind habitatele și a programului LIFE, Comisia Europeană împreună cu Parlamentul European, Președinția Consiliului și Comitetul Regiunilor au declarat 21 mai drept “Ziua europeană Natura 2000”. Declarația a fost semnată la evenimentul special desfășurat la sediul Comisiei Europene, la Bruxelles, în 15 mai 2017.

Ce puteți face pentru a proteja #natura și #biodiversitatea?

– Fiți un consumator informat și responsabil – alegerile zilnice pot avea un impact asupra mediului.
– Fiți un turist responsabil: nu perturbați animalele și plantele sălbatice și luați-vă deșeurile cu dumneavoastră.
– Participați voluntar la proiecte și inițiative pentru comunitate pentru a proteja și a reface natura.
 

Sursa: Comisia Europeană – European Natura Day 2000