#EURoad2Sibiu | Un proiect al Centrului de Strategie Politică Europeană

Seria de publicații #EURoad2Sibiu face parte dintr-un nou proiect al Centrului de Strategie Politică Europeană ce prezintă activitatea instituțiilor europene în stabilirea unei căi pentru viitorul UE 27, în cadrul Summit-ului liderilor de la Sibiu , România, în mai 2019.

Seria va scoate în evidență o serie de inițiative care au fost identificate ca fiind priorități în discursul președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker privind Starea Uniunii 2017, și / sau au fost incluse în Agenda sa

Primele două numere 

16 February 2018
Construirea unui model al candidatului la alegerile europene | Consolidarea dimensiunii democratice a Europei 
 
În perioada premergătoare alegerilor din 2019, dezbaterea asupra procesului “Spitzenkandidaten” – introdusă pentru prima dată în 2014 – a fost reintrodusă. Introducerea unui concurs de vizibilitate la nivelul întregii Uniuni pentru funcția de conducere executivă în Uniunea Europeană, și nu prin meandrele procesului politic, a fost, la acel moment, o inovație controversată.
 
Roadele însă nu au întârziat să apară, consolidând legătura dintre cele trei instituții ale UE și deschizând calea pentru o Comisie mai politică. Dar, cu mici îmbunătățiri, ceea ce a început ca un experiment are potențialul de a fi reprodus și întărit, contribuind la întărirea democrației europene.
 
16 February 2018
Un președinte cu dublă funcție | Un nou mod de guvernare pentru U27
 
Pe măsură ce UE se pregătește să se relanseze ca o Uniune cu douăzeci și șapte în 2019, este timpul să-și reducă complexitatea instituțională. Nu numai demnitarii străini sunt confuzi de multitudinea de lideri ai UE; Cetățenii proprii ai Europei sunt adesea în mod similar conștienți de cine vorbește în numele lor. Prea adesea există o diviziune artificială percepută între Comisia Europeană și statele membre.
Crearea unei singure cifre la conducerea UE, care să combine funcțiile președintelui Comisiei Europene și Consiliului European, ar genera beneficii considerabile în ceea ce privește transparența, legitimitatea democratică și eficiența operațională. Cu voința politică corectă, schimbarea ar putea fi destul de simplă în termeni procedurali. Și o fereastră de oportunitate este chiar la colț.
 
Sursa