Jose Manuel Durao Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene: “mă simt aproape de Timișoara și de România”

20160129_104456[1]

Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat, vineri, 29 ianuarie 2016, titlul de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum fostului președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Aula Magna. După încheierea celor două mandate ca președinte al Comisiei Europene, dl Barroso a revenit în mediul academic, fiind în prezent lector la universități de renume din SUA, Portugalia și Elveția.

„Este o mare onoare și o mare satisfacție să primesc această distincție care mă face acum membru al comunității academice a Universității de Vest din Timișoara. […] Înseamnă foarte mult pentru mine, ținând cont că vine din partea unei instituții de învățământ și cercetare foarte importantă, dintr-o țară pe care o admir și pe care o iubesc, România. […] Sunt foarte încântat să fiu azi, aici, în Timișoara, unul dintre cele mai importante orașe românești, un oraș cu o istorie importantă, cu o tradiție a multiculturalismului, un oraș al cărui nume este legat de Revoluția română și de democrație. Fiind portughez, știind ce înseamnă să vezi căderea unui regim autoritar, cum s-a întâmplat și în țara mea în 1974, mă simt aproape de Timișoara și de România. Mă simt aproape de cei ce odată au fost tineri, cum am fost și eu la 18 ani, și am putut vedea căderea unui regim autoritar și nașterea unei democrații”, a spus Barroso, la Universitatea de Vest.

Prezent la ceremonia de la Universitatea de Vest, Prim-ministrul României Dacian Cioloș a subliniat meritele de netăgăduit ale lui J.M. Barroso în aderarea României la Uniunea Europeană și a mulțumit pentru încrederea pe care i-a acordat-o prin nominalizarea sa pe poziția de comisar european pentru agricultură într-un moment de mare importanță pentru viitorul Europei.

„Au fost 4 ani în care m-am atașat enorm de acest optimist incurabil, amorezat de Europa. În fiecare săptămână, am primit de la el câte o doză de optimism. Europa este într-o succesiune de crize și de probleme, iar Barroso a transmis perfect că nu trebuie să privim la criză prin stop-cadre, ci în mișcare. Criza este o oportunitate și, dacă ne limităm doar la a o analiza, rămânem în trecut, dar dacă acționăm vizionar, atunci evoluăm. Barroso a expus această perspectivă idealistă unor oameni capabili de a lua decizii rapide și, de multe ori, foarte dificile. Multe idei lansate de el și care au făcut obiectul dezbaterii publice, au devenit acum realitate. Iar UE e mai mare și mai puternică. Barroso este cel care a susținut cu tărie cauza României pentru aderarea la UE.”

Un exemplu de rezultat bun ca răspuns la o criză europeană este cel al crizei constituționale – atunci când Olanda și Franța au respins constituția, ceea ce a dus la tratatul de la Lisabona, a menționat proaspătul Doctor Honoris Causa în alocuțiunea de mulțumire.

Lista personalităţilor care au primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea instituției timișorene îl include din 2015 și pe un alt fost președinte al Comisiei Europene. Este vorba de Romano Prodi, președinte al Comisiei Europene în perioada 1999-2004 și prim-ministru al Italiei (1996-1998; 2006-2008).