Istoria ultimelor secole dezvăluie faptul că toate națiunile lumii și-au format și organizat sistemul educațional conform propriilor planuri și ambiții. Cele mai multe și-au condus poporul după sintagma „Țara mea este mai presus decât toate celelalte”. Acest tip de educație insuflă oamenilor un sentiment de naționalism, care, dus la extrem, a culminat în cele două războaie mondiale. În aceste două mari holocausturi, nu numai drepturile omului și drepturile civile ale cetățenilor au fost încălcate, ci întreaga omenire a suferit nenorociri și cruzimi de neimaginat.
În prezent, majoritatea liderilor lumii înțeleg cu adevărat importanța bunei înțelegeri între toate națiunile lumii. Cu alte cuvinte, trebuie să fie insuflate calități precum empatia, cooperarea, toleranța, adaptarea și iubirea pentru aproape, în detrimentul dezvoltării naționalismului agresiv, pentru ca bunăvoința și prietenia să aducă pace, libertate și fericire întregii omeniri.
Educația pentru Dezvoltare Durabilă (EDD) determină o reorientare a educației spre motivarea oamenilor pentru a se responsabiliza în problemele cu care se confruntă întreaga planetă. Dar este mai mult decât a învăța despre dezvoltarea durabilă. Este susținută acumularea de cunoștințe pentru înțelegerea complexității lumii, dezvoltarea înțelegerii interdisciplinare, a gândirii critice, dar și a capacității de acțiune pentru a răspunde acestor provocări prin intermediul soluțiilor durabile.
Pe 25 septembrie 2015, liderii din întreaga lume şi-au asumat în cadrul summit-ului Naţiunilor Unite obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) pentru următorii 15 ani. Noua Agendă 2030 redefinește modul în care comunitatea internațională conlucrează pentru a asigura un altfel de viitor pentru oameni și planetă — unul care să aducă omenirea pe calea dezvoltării durabile. Deși Obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM) au vizat țările în curs de dezvoltare, Agenda 2030 reprezintă primul acord global de stabilire a unei agende de acțiune cuprinzătoare și cu vocație universală, care va influența toate țările, inclusiv politicile interne ale acestora.
Cu un set ambițios de 17 obiective de dezvoltare durabilă, Agenda 2030 ar trebui să contribuie la realizarea a trei mari paşi pentru toți oamenii din toate țările: eradicarea sărăciei extreme, combaterea inegalităţii și a nedreptăţii, precum și reglementarea schimbărilor climatice.
Publicația ”Educația pentru dezvoltare – 17 obiective pentru a schimba lumea” realizată de Centrul de Informare Europe Direct Timișoara se dorește a fi un ghid, atât pentru educatori, cât și pentru cetățenii de toate vârstele care doresc să afle mai multe despre noile tendințe în educație și despre modul în care Uniunea Europeană se implică în soluționarea problemelor la nivel global.
E-book – varianta interactivă online flash (Pentru a răsfoi paginile, dați click pe colțurile din dreapta-stânga /jos-sus. Video-urile inserate au butoane de play/pause. Infograficele se măresc/micșorează cu click pe imagine. Elementele de tip hypertext/hyperlink sunt evidențiate prin culoarea capitolului.)
E-book – varianta interactivă pdf (Se poate vizualiza online, dar pentru maxim de interactivitate, se recomandă download-are și vizualizare locală, dar cu acces internet.)