Întreprinderile din UE trebuie să-și dezvolte investițiile în cercetare și dezvoltare pentru a rămâne competitive la nivel mondial

competitivity

În ciuda mediului economic nefavorabil, investițiile în cercetare și dezvoltare ale societăților cu sediul în UE au crescut cu 2,6% în 2013, dar această creștere a fost inferioară celei înregistrate în anul anterior (6,8%) și mediei mondiale pe 2013 (4,9%), precum și ratei atinse de societățile cu sediul în SUA (5%) și Japonia (5,5%).

Aceste rezultate sunt publicate de Comisia Europeană în Tabloul de bord al UE privind investițiile realizate de sectorul industrial în cercetare și dezvoltare („EU Industrial R&D Investment Scoreboard”), care are la bază o analiză a celor mai importante 2500 de societăți din toată lumea, reprezentând aproximativ 90% din totalul cheltuielilor în domeniul cercetării efectuate de întreprinderi. Datele arată că societățile cu sediul în UE (633) au investit 162,4 miliarde de euro în 2013, pe când societățile cu sediul în SUA (804) au investit 193,7 miliarde de euro, iar cele cu sediul în Japonia (387) au investit 85,6 miliarde de euro.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, a subliniat: „Datorită faptului că avem cercetători excelenți și oportunități interesante pentru schimbul de cunoștințe, Europa este atractivă pentru cei care investesc în cercetare și dezvoltare. Dar, pentru a ține pasul cu concurența globală, trebuie să stimulăm investițiile — iar de acestea ar putea beneficia numeroase discipline și sectoare din domeniul cercetării. Dezvoltarea unei economii bazate pe cunoaștere necesită baze solide. Contăm pe partenerii noștri din industrie să ne sprijine în această privință.”

Start pentru finanțarea 2014-2020
Interviu cu dna Angela Filote, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, 27.11.2014, The Money Channel
“În UE tindem să investim în proiecte mai sigure, în timp ce în SUA se investește și în proiecte cu un grad de risc mai ridicat. UE dorește să ofere garanții care să acopere riscurile unor proiecte pe termen mediu și lung.
Nu se aruncă pe piață 300 miliarde, acești bani nu există în bugetul Uniunii. Există însă o mare lichiditate pe piață, dar investitorii europeni fie stau cu banii în conturi, fie investesc în afara UE. Trebuie oprit trendul de a investi în afară. UE urmărește investiții în infrastructură, transport, dar și în domeniile inovației și cercetării.”

Angela Filote SefulRCE

 

Mai multe informații:

The Money Channel – Context 27.11.2014 

Reprezentanța Comisiei Europene în România – Întreprinderile din UE trebuie să-și dezvolte investițiile în cercetare și dezvoltare pentru a rămâne competitive la nivel mondial