Sectoarele creative si culturale ale UE contribuie in mod semnificativ la cresterea economica, a ocuparii locurilor de munca, dar si la inovare si coeziune sociala. De aceea UE investeaste in noul program Europa Creativa care va proteja si va promova diversitatea lingvistica si culturala si va spori competitivitatea sectoarelor culturale si creative.
Textul legsialtiv ce sustine acest nou program al UE a fost votat in Parlamentul European saptamana trecuta. El include crearea unui mecanism de garantare a imprumuturilor pentru a sprijini microintreprinderile si PME-urile din domeniile cultural si creativ să-și dezvolte activităţile. Programul Europa creativa va sustine in urmatorii sapte ani moblitatea artistilor si a operelor artistice europene, precum si adaptarea domeniului audiovizual la era digitala.
Programul va stimula sectoarele culturale și creative, care reprezinta o sursa majora de locuri de munca si de crestere economica. „Europa Creativa” va oferi finantare pentru cel putin 250.000 de artisti si de profesionisti din domeniul culturii, 2.000 de cinematografe, 800 de filme si 4.500 de traduceri de carti. De asemenea, programul va lansa un nou mecanism de garantare financiara care va permite intreprinderilor mici din domeniul culturii si creatiei sa obtina credite bancare in valoare de pana la 750 de milioane euro.
Noul mecanism de garantare a imprumuturilor ar trebui sa determine crearea de noi posibilitati de finantare pentru micro intreprinderi si intreprinderile mici si mijlocii din sectorul cultural si creativ. Toti posibilii dezvoltatori de proiecte – inclusiv creatorii de jocuri video, mici trupe de teatru sau mici artisti – vor putea avea acces la credite contractate la banci europene si garantate partial prin intermediul acestui program.
In domeniul audiovizualului, programul Europa creativa va putea finanta filme, jocuri video si multimedia, documentare sau scurt metraje. Parlamentul European a reusit includerea in textul legislativ a unei dispozitii care prevede posibilitatea de finantare a subtitrarilor, dublajului si audiodescrierii pentru filmele europene. Aceasta va permite o mai bună distributie a fimelor în Europa, in afara pietei nationale.
Capitalele europene ale culturii, Marca patrimoniului european, Zilele patrimoniului european si cele cinci premii europene (Premiul UE pentru patrimoniul cultural/Premiile Europa Nostra, Premiul UE pentru arhitectura contemporana, Premiul UE pentru literatura, premiile „European Border Breakers” si premiul MEDIA) vor fi si ele sprijinite de programul „Europa Creativa”.
Programul „Europa Creativa” va fi adoptat definitiv de Consiliu (28 de state membre) in saptamanile urmatoare si va intra in vigoare in ianuarie 2014.
sursa: Reprezentanta Comisiei Europene