Deputații susțin obligativitatea menționării țării de proveniență  pentru produsele din carne și lapte

shutterstock_114250597

Photo @shutterstock

Deputații pentru siguranța alimentară au reiterat sprijinul pentru introducerea obligatorie a țării de origine pe etichetele cărnii și a laptelui, într-o rezoluție fără caracter obligatoriu votată în luna martie a.c. Etichetarea obligatorie ar contribui la menținerea încrederii consumatorilor în produsele alimentare făcând lanțul de aprovizionare cu alimente mai transparent, spun ei.

Propunerea de rezoluție a Parlamentului reiterează poziția în favoarea etichetării obligatorii a țării de origine sau a locului de proveniență a cărnii în produsele alimentare prelucrate. Deputații adaugă că această etichetare ar trebui să devină obligatorie pentru alte tipuri de carne, în afară de cea de porcine, bovine, ovine și caprine, și de carnea de pasăre, pentru lapte și laptele utilizat ca ingredient în produsele lactate, pentru produsele alimentare neprelucrate, pentru produsele dintr-un singur ingredient și pentru ingredientele care cumulează mai mult de 50% dintr-un aliment.

Deputații subliniază în conformitate cu un sondaj din Uniunea Europeană din 2013 că:

  • 84% dintre cetățenii UE consideră că este necesar să se indice originea laptelui,
  • 88% consideră necesară etichetarea pentru carne (alta decât carnea de vită, porcine, ovine, caprine și carne de pasăre, care e deja acoperită)
  • peste 90%, consideră etichetarea importantă pentru alimentele procesate.

De asemenea, deputații europeni subliniază faptul că “indicarea obligatorie a originii laptelui, vândut ca atare sau utilizat ca ingredient în produsele lactate, este o măsură utilă pentru a proteja calitatea produselor lactate, pentru a combate frauda alimentară și pentru protecția ocupării forței de muncă într-un sector ce trece printr-o criză severă “.

Ei consemnează că raportul Comisiei a constatat că aceste costuri pentru etichetarea obligatorie a țării pentru carne ar fi relativ minore. Ei au mai subliniat faptul că etichetarea voluntară, susținută de către Comisia Europeană, ar putea conduce la introducerea unei varietăți de sisteme diferite, care ar putea fi confuze pentru consumatori.
Pașii următori
Propunerea de rezoluție a fost adoptată cu 44 de voturi la 18 și va fi supusă la vot în plenul PE din aprilie sau mai de la Strasbourg.

 

Sursa: Parlamentul European