De la o Europă mai mare spre o Europă mai bună | Dialogul cu cetăţenii

The_citizens_perspective
“Timpul integrării europene cu acordul implicit al cetăţenilor s-a terminat. Este timpul să aducem adevărata perspectivă europeană în dezbaterea cu naţiunile constituente.” J. M. Barroso în discursul despre starea Uniunii, septembrie 2013

În 2015, Comisia Europeană lansează o nouă serie de dialoguri cu cetățenii, oferindu-le astfel tuturor europenilor posibilitatea de a intra în dialog direct cu membrii Comisiei Europene. Aceste actiuni fac parte din angajamentul clar al Comisiei de a îmbunătăți pe mai departe comunicarea sa cu cetățenii. În scrisorile sale adresate comisarilor, în septembrie 2014, președintele Juncker a cerut întregului colegiu să fie “activi din punct de vedere politic în statele membre și în dialogul cu cetățenii europeni.”

Cetățenii din Letonia, Estonia și Lituania au participat pe data de 8 ianuarie 2015 la prima dezbatere a anului, avându-i ca invitați pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, vicepreședintele Valdis Dombrovskis și comisarul european Corina Crețu, la Riga. Comisarii au discutat despre aspecte importante pentru Europa și zona Baltică, cum ar fi crearea de noi locuri de muncă, creșterea economică, noul plan de investiții al Uniunii Europene, responsabilitatea fiscală, reformele structurale și dialogul social.

Context

În 2012, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a lansat o amplă dezbatere cu cetăţenii pe marginea propunerilor sale referitoarea la consolidarea Uniunii Economice şi Monetare şi la crearea unei uniuni politice. În perioada septembrie 2012 – martie 2014, au fost planificate 50 de dialoguri ale cetăţenilor cu comisarii europeni  în diferite oraşe europene, acoperind întreg teritoriul UE. Dialogurile sunt transmise în direct pe internet, iar printre participanţi se numără şi politicieni aleşi la nivel local, regional şi naţional.

De ce organizează Comisia aceste dialoguri?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru direcţia pe care o va adopta Uniunea Europeană, multe voci pronunţându-se în favoarea evoluţiei către o uniune politică de tipul unei federaţii de state naţionale sau a unor State Unite ale Europei. În plus, procesul de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimităţii democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca niciodată ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestor dezbateri.

Dialogurile se înscriu în agenda manifestărilor organizate cu ocazia Anului european al cetăţenilor (2013), dedicat drepturilor cetăţenilor europeni.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea raport al său privind cetăţenia UE, care prezintă 12 noi acţiuni concrete menite să soluţioneze problemele cu care se confruntă încă cetăţenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetăţenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online lansată în mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetăţenii privind drepturile cetăţenilor UE şi viitorul lor.

Care este impactul şi rezultatul aşteptat al dialogurilor?

Contribuţiile şi punctele de vedere  exprimate de cei aproximativ 10.000 de cetăţeni europeni participanţi la dialogurile faţă-în-faţă, cei 27.000 prin intermediului transmisiilor online, cei aproape 30.000 conectaţi prin mijloacele social media şi a celor cîteva mii activi pe platforma Debating Europe,  vor ghida Comisia în elaborarea planurilor în vederea unei viitoare reforme a UE. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor este pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.  Alte teme abordate au fost pacea, transparenţa şi independenţa media, drepturile cetăţenilor şi în special dreptul la liberă circulaţie, egalitatea de gen la angajare, PRISM şi protecţia datelor, impactul social al crizei, troica şi austeritatea, şomajul în rândul tinerilor, participarea la elaborarea politicilor europene şi votul popular pentru preşedintele european.

Conform rezultatelor, 67% dintre cetăţeni cred că esenţa Uniunii Europene este solidaritatea, 86% dintre participanţi doresc continuarea dialogurilor cu cetăţenii, 64% dintre participanţi doresc să voteze pentru alegerea preşedintelui Comisiei Europene, 75% s-au exprimat în favoarea unei uniuni politice mai puternice, iar 86% vor participa la alegerile pentru Parlamentul European din 2014.

Calendarul următoarelor dezbateri privind viitorul Europei

Pe data de 17 martie, la Bucureşti, românii vor avea ocazia să discute despre criza economică, despre viitorul Europei şi despre problemele specifice portofoliului său cu dl comisar Dacian Cioloş.

În data de 27 martie, seria dialogurilor cu cetăţenii se va  încheia cu evenimentul pan-european de la Bruxelles, în care toţi comisarii europeni se vor întâlni cu câte 3-4 reprezentanţi ai cetăţenilor din fiecare oraş european participant la dialog.

Statul membru Orasul Data Comisarul European Politicieni nationali
Online Virtual dialogue 16/01/2014 Vice-President Reding TBC
Denmark Copenhagen 06/02/2014 Commissioner Hedegaard TBC
UK London 10/02/2014 Vice-President Reding TBC
Spain Barcelona 23/02/2014 Vice-President Reding TBC
France Paris 27/02/2014 Commissioner Barnier TBC
Netherlands Amsterdam 14/03/2014 Vice-President Reding TBC
Romania Bucharest 17/03/2014 Commissioner Cioloș TBC
Belgium Brussells, Pan-European Citizens’ Dialogue 27/03/2014 Vice-President Reding TBC

Dialogurile_cu_cetatenii

 

Informaţii  utile

Dezbaterile cu cetăţenii privind viitorul Europei http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

Anul european al cetăţenilor http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Dialogurile cu cetăţenii http://cic.ckh.hu/sites/default/files/letolthetodok/citizens_dialogue.pdf