Libera circulatie a lucratorilor in UE | Testul privind resedinta obisnuita | EURES

locuri_de_muncaCetatenii romani si bulgari se bucura de dreptul la libera circulatie inca din 2007, cand cele doua state au aderat la Uniunea Europeana. Insa dreptul de a lucra in alt stat membru a fost acordat doar incepand cu data de 1 ianuarie a acestui an, cand s-au ridicat toate restrictiile in aceasta privinta. La finalul anului 2013, 3 milioane de romani traiau deja in alte state membre, deoarece majoritatea dintre acestea (19) au decis sa nu aplice masuri tranzitionale de acordare a dreptului de munca. In plus, chiar si in tarile in care existau inca restrictii, multor cetateni romani si bulgari li s-a acordat acest drept. Astfel este putin probabil ca numarul lor va creste considerabil in statele membre, dupa ridicarea restrictiilor, a declarat comisarul  pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, László Andor.

Cele 9 state care au ridicat restrictiile privind libera circulatie a lucratorilor romani si bulgari, la 7 ani de la aderare sunt: Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franta, Malta, Marea Britanie si Spania. Practic, de la aceasta data, cetatenii romani isi pot exercita integral dreptul de a lucra in toate statele membre UE, fara permis de munca. Singurul stat care a decis mentinerea restrictiilor pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari este Elvetia, care nu este membru al UE. Astfel, aceste restrictii sunt posibile pana in 2016, iar clauza de salvgardare poate fi prelungita pana in 2019.

Dreptul la libera circulatie a lucratorilor in UE ar putea parea o solutie cu doua taisuri, considerandu-se, uneori, ca ei iau locurile de munca de la populatia locala sau, din contra, ca nu muncesc si ca doar profita de sistemele de protectie sociala. In aceasta privinta comisarul László Andor subliniaza ca lucratorii mobili sunt complementari celor din tara-gazda permitand abordarea lacunelor in ce priveste competentele si a lipsei de forta de munca, fapt sustinut si de studiile in domeniu. Acestea fiind spuse, Comisia recunoaste faptul ca pot aparea probleme la nivel local, create de un aflux brusc mai mare de oameni din alte tari europene intr-o anumita regiune sau localitate. Comisarul László Andor a adaugat ca solutia este sa se gaseasca raspunsuri la aceste probleme specifice si nu sa se creeze bariere care sa blocheze accesul lucratorilor. 

Testul privind resedinta obisnuita

Comisia Europeana a publicat un ghid practic referitor la „testul privind resedinta obisnuita” prin care sa ajute statele membre sa aplice normele UE in materie de coordonare a sistemelor de securitate sociala pentru cetatenii UE care s-au mutat recent in alt stat membru. Ghidul, elaborat in colaborare cu statele membre, clarifica conceptele separate de „resedinta obisnuita” si „sedere temporara” sau „sedere”. Acestea sunt necesare pentru a stabili care stat membru este responsabil de plata prestatiilor de asigurari sociale cetatenilor UE care circula dintr-un stat membru in altul.

Angajatii si lucratorii care desfasoara o activitate independenta au dreptul sa beneficieze de sistemul de securitate sociala din tara in care lucreaza, iar persoanele inactive (de exemplu, pensionarii, studentii) au dreptul sa beneficieze de acesta in statul membru in care sunt „rezidenti in mod obisnuit”. Stabilirea statului membru de „resedinta obisnuita” al unei persoane este importanta si pentru lucratorii care isi desfasoara activitatea in mai mult de un stat membru.

Reteaua paneuropeana de cautare de locuri de munca – EURES

Se estimeaza ca exista in prezent aproximativ 2 milioane de locuri de munca vacante in UE. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeana imbunatateste functionarea EURES (reteaua paneuropeana de cautare de locuri de munca) si publica Buletinul European al Locurilor de Munca Vacante  – pentru ca toti cei ce sunt interesati sa lucreze in alte state membre sa stie care sunt ofertele de locuri de munca din acestea.

Eures, reprezentat in Romania de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca,  recomanda inceperea procesului de obtinere a unui contract de munca in alte state inainte de a pleca din Romania. Cetatenii interesati pot face demersuri in acest sens, printr-o informare completa cu privire la conditiile de munca si de viata din aceste state. Aceste informatii sunt accesibile oricarui cetatean roman, fiind afisate pe portalul european al mobilitatii fortei de munca, la sectiunea Conditii de viata si de munca. Pe acelasi website sunt afisate si locurile de munca vacante disponibile in fiecare stat european, fiecare oferta fiind detaliata cu informatii referitoare la descrierea locului de munca, cerintele ce trebuie indeplinite de candidati, datele angajatorului, cum se prezinta candidatura, termenul limita pentru depunerea candidaturii etc.

De asemenea, este recomandata contactarea consilierilor EURES din cadrul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, care pot oferi servicii de informare, mediere si consiliere pentru obtinerea unui loc de munca in state europene. Datele de contact ale consilierilor EURES romani pot fi gasite pe linkul: http://eures.anofm.ro/contact.php.

sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Eures