Desi mulţi politicieni tânjesc după o republică parlamentară, sondajele arată ca românii doresc să-şi aleagă în mod direct preşedintele. Ieri s-au încheiat dezbaterile în comisia parlamentară a României de revizuire a constitutiei, urmând etapa celor din plenul parlamentului. Revizuirea initiată de guvernarea social-liberală si criticată de presedintele Traian Băsescu va fi urmărită cu atentie de Comisia Europeană, relatează Radio Europa Liberă.
Procesul revizuirii Constitutiei Romaniei va fi analizat in detaliu la nivelul Comisiei Europene, potrivit secretarei generale a Comisiei, Catherine Day. Declaratia oficialei de la Bruxelles nu este un anunt, ci o avertizare, care vine dupa o serie de modificari facute la actuala lege fundamentala de catre parlamentarii romani. Este vorba despre o Comisie de Revizuire care in doar 10 zile a reusit sa termine modificarea Constitutiei, fara prea multe dezbateri si dileme. Problema de fond creata de revizuire este dezechilibrul puterilor in stat, dupa ce constituanta din 1991 s-a straduit sa construiasca in asa fel arhitectura institutionala, incit nicuna dintre puteri sa nu poata prelua intreaga putere.
Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc a avut, la Bruxelles, o discuţie bilaterală cu Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene. Discuţiile s-au axat pe priorităţile mandatului ministrului Justiţiei, prezentarea proiectelor deja lansate sau care vor fi lansate în viitorul apropiat şi progresele înregistrate în ultima perioadă, în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Oficialul european a ţinut să sublinieze importanţa respectării de către autorităţile române a termenelor deja asumate pentru intrarea în vigoare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. De asemenea, a precizat că procesul revizuirii Constituţiei va fi analizat în detaliu la nivelul Comisiei Europene. A fost apreciată activitatea instituţiilor cu rol major în combaterea corupţiei, dar este aşteptată o accelerare a ritmului în care instanţele pronunţă hotărâri în cauzele de corupţie, potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei.
Ministrul Justiţiei a ţinut să sublinieze că termenul de intrare în vigoare a codurilor penale va fi 1 februarie 2014. De asemenea, a dat asigurări că observaţiile şi opiniile ministerului pe care îl conduce şi ale sistemului judiciar cu privire la aspectele relevante ale Constituţiei vor fi transmise în timp util către Parlament, pentru a fi incluse în proiectul de lege.
Viitorul raport de progrese va fi prezentat de către Comisia Europeană la sfârşitul acestui an.