Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) va finanța 20 de proiecte urbane cu 82 de milioane EUR. Aceste proiecte au fost propuse de orașe în cadrul celei de a 4-a cereri de propuneri pentru inițiativa „Acțiuni urbane inovatoare”, pusă în aplicare de regiunea franceză Hauts-de-France.
Descrierea proiectelor câștigătoare poate fi găsită aici. Acestea includ proiectele de mai jos, care se încadrează în următoarele patru categorii:
- Securitatea urbană: Pireu (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia)
Exemplu: Pireu va institui un consiliu local pentru prevenirea criminalității și va crea un ghișeu unic pentru victimele infracțiunilor. - Tranziția digitală: Gavà (Spania), Heerlen (Țările de Jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franța), Växjö (Suedia), Viena (Austria)
Exemplu: La Lisabona, societatea VoxPop va facilita obținerea de feedback din partea utilizatorilor, pentru a îmbunătăți sistemul de mobilitate al orașului. - Utilizarea durabilă a terenurilor, soluții bazate pe natură: Baia Mare (România), Breda (Țările de Jos), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Regatul Unit)
Exemplu: Obiectivul proiectului GreenQuays este renaturarea unei zone urbane de 7 500 m2 din Breda și partajarea tehnologiei inovatoare proprii de regenerare a ecosistemelor cu alte orașe din Europa. - Sărăcia urbană: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania)
Exemplu: În Landshut, proiectul „Home and Care” va oferi servicii speciale medicale și de îngrijire a copiilor pentru familiile monoparentale.
Baia Mare, despre proiectul SPIRE:
Proiectul SPIRE (Smart Post-Industrial Regenerative Ecosystem – Ecosistem regenerativ inteligent post-industrial) a fost selectat pentru finanțare nu doar datorită gradului ridicat de inovare, cât și parteneriatului solid, format din actori locali și regionali care au demonstrat în repetate rânduri capacitatea de inovare și implementare în proiecte complexe. Parteneriatul coordonat de Municipiul Baia Mare este format din URBASOFIA, INDECO SOFT, ARIES Transilvania, Zona Metropolitană Baia Mare, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca și Clusterul Green Energy.
SPIRE propune o abordare revoluționară a reutilizării terenurilor poluate cu metale grele din oraș, prin fitoremediere adaptivă și creare de noi ecosisteme urbane, ca strategie de dezvoltare pe termen lung și reprofilare economică durabilă. Proiectul propune utilizarea biomasei rezultate pentru îmbunătățirea performanței energetice a unei unități de învățământ și stimulează dezvoltarea de lanțuri valorice locale, specifice economiei circulare, prin lansarea și incubarea de noi afaceri bazate pe prototipare și producție de materiale de construcție inovatoare, urmărind îmbunătățirea sănătății și bunăstării cetățenilor.
Citește mai mult: www.actualmm.ro
Cea de a 5-a și ultima cerere de propuneri în cadrul inițiativei „Acțiuni urbane inovatoare” va fi lansată în septembrie 2019. Aceasta va fi ultima oportunitate pentru orașe de a solicita finanțare, în cadrul bugetului actual al UE pentru perioada 2014-2020, pentru acțiuni inovatoare în domeniul culturii și al patrimoniului cultural, al economiei circulare, al calității aerului și al schimbărilor demografice. Orașele câștigătoare vor fi anunțate în al doilea trimestru al anului 2020.