2 August, Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor, a fost marcată în România prin ceremonia ce a avut loc la Monumentul Holocaustului din București.
Ceremonia a reunit reprezentanți ai Guvernului României și ai comunităților romilor, care au adus un omagiu victimelor Holocaustului săvârșit de regimul nazist și de alte regimuri și aliați ai acestora, asupra Romilor.
Deși au trecut 75 ani, nu am uitat. Amintirea ororilor trecutului trebuie să ne inspire să apărăm valorile în care credem, să îi vedem pe fiecare dintre concetățenii noștri așa cum sunt, ca indivizi, și să ne întrebăm cum ne-am simți dacă am fi în locul lor. Aceasta este lecția pe care am învățat-o de la părinții și bunicii noștri care au trăit pe viu una dintre cele mai întunecate epoci din istoria noastră. Așadar, împreună cu statele membre și cu comunitățile locale, vom continua să luptăm împotriva tuturor formelor de rasism și de discriminare etnică, atât aici, în Europa, cât și în restul lumii.
Bariere în calea incluziunii populației rome
în 2011, UE a cerut statelor membre să promoveze incluziunea romilor. Toate au trebuit să dezvolte strategii de integrare pentru a îndeplini o serie de obiective la nivelul întregii UE. Până în prezent, statele membre își îndeplinesc în continuare cele mai multe obiective.
Context
În mai 1944, naziștii au început să planifice „soluția finală” pentru „tabăra familiilor de țigani” de la Auschwitz. Data inițială pentru lichidarea „taberei de țigani” era 16 mai 1944. În momentul în care trupele SS au încercat să îi scoată cu forța din barăci, deținuții romi, bărbați, femei și copii, înarmați doar cu bețe, unelte și pietre, s-au revoltat, iar trupele SS au fost nevoite, în cele din urmă, să se retragă. La 2 august 1944, s-a dat din nou ordinul de lichidare și 2.897 de femei, bărbați și copii romi au fost uciși în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau. Se estimează că, din cei 23 000 de romi trimiși la Auschwitz, au murit 19 000.
Există mai multe zile internaționale ale comemorării victimelor holocaustului. În 2015, Parlamentul European a declarat ziua de 2 august „Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor” în amintirea celor 500 000 de romi – reprezentând cel puțin un sfert din numărul total al populației rome la momentul respectiv – care au fost exterminați în Europa ocupată de naziști.
Citește mai mult: Cultura.ro – Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Holocaustului Împotriva Romilor
Sursa: Comunicat al CE: Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor: Declarația prim-vicepreședintelui Timmermans și a dnei comisar Jourová