Atelier de utilizare creativă a lânii la Teregova în Săptămâna Reducerii Deșeurilor | EWWR 19-27 noiembrie 2016

reducerea_deseurilorCentrul Europe Direct Timisoara a participat la întâlnirea organizată de Asociația Altitudine Banat în 19 noiembrie la Liceul Tehnologic Sf. Dimitrie din comuna Teregova. Reprezentantul Europe Direct a oferit elevilor o introducere în informații europene, programe de mobilitate Erasmus Plus și reducerea deșeurilor. De asemenea, elevii au primit materiale informative precum ”Să explorăm Europa” și ”Planeta Noastră, Viitorul Nostru” și au aflat despre campania ”Săptămâna Europeană a Reducerii Deșeurilor” ce are loc în această perioadă.

Tradiția lânii în zona Teregovei

Teregova este un loc care păstrează fenomene şi aspecte caracteristice de cultură populară tradiţională, caracteristicile caselor ţărăneşti tradiţionale bănăţene, meşteşugari talentaţi, un port popular cu trăsături distincte, oieritul și prelucrarea lânii. Prelucrarea lânii în mod tradițional dar și inovativ a fost tema principală a întâlnirii, acesta fiind un material produs din abundență în zona Teregova și satele din împrejurimi.

Pornind de la această temă, elevii din clasele a VII-a și a VIII-a din zonă, împreună cu profesorii lor, au pregătit prezentări și interpretări artistice despre prelucrarea lânii și oierit în satele lor. Au participat aproximativ 70-80 de elevi și profesori de la școlile din localitățile Măru, Vârciorova, Armeniș, Turnu Ruieni, Zăvoi, Oțelu Roșu, Știuca și Teregova. Invitați speciali au fost și un cuplu de localnici seniori care au prezentat povestea lânii așa cum o știu din vremuri mai vechi, oferind și interpretarea Baladei lânii prin versuri și fluier.

Apoi elevii au avut parte de un atelier inedit de creație – ”Decorațiuni din lână împâslită” – susținut de Asociația Fusion of Arts din Lugoj unde au învățat cum să utilizeze lâna pentru a crea obiecte decorative, redând astfel utilitatea practică unei resurse care altfel ajunge de multe ori să fie aruncată. Doamna Flavia Rosana Căpraru, președinte Fusion of Arts, a vorbit și despre diverse posibilități de a utiliza în mod creativ materiale rămase din diverse activități, contribuind astfel la reducerea deșeurilor.

Context – Săptămâna Europeană a Reducerii Deșeurilor

ptd2016_promotional_poster_ro-page-001Săptămâna Europeană a Reducerii Deșeurilor (EWWR) este o inițiativă ce are scopul de a promova implementarea de acțiuni de conștientizare asupra resurselor durabile și managementul deșeurilor pe perioada de o săptămână. Aceasta încurajează o gamă largă de grupuri (autorități publice, sectorul privat, societatea civilă și cetățenii) să se implice. Ediția de anul acesta, cea de-a 8-a are loc între 19 și 27 noiembrie având mai mult de 12 000 acțiuni planificate în 32 de țări din Europa și nu numai, legate de reducerea consumului, reutilizarea produselor, reciclarea materialelor, dar și de acțiuni de ecologizare (clean-ups).

În fiecare an EWWR se concentrează in mod special asupra prevenirii producerii de deșeuri prin Zilele Tematice de Prevenire. Pentru această ediție subiectul ales este ”Reducerea Deșeurilor Ambalaje”. Ambalaje înseamnă orice materiale utilizate pentru împachetare, protecție, manipulare, livrare, și prezentare a bunurilor. Acestea au multe beneficii, dar la nivel mondial se folosesc în prezent o cantitate foarte mare de ambalaje, de aceea a fost creată baza de date a acțiunilor de anul acesta „Folosiți mai puțin ambalaj” unde puteți găsi idei utile, bazate pe faptul că prevenirea este mai eficientă decât gestionarea deșeurilor.

 

surse: EWWR – Comunicat de presă

eComunitate

resurse:

Asociația Altitudine Banat – Munții Țarcu

Fusion of Arts

Săptămâna Europeana a Reducerii Deșeurilor

Generation Awake – campania Comisiei Europene de creștere a gradului de conștientizare cu privire la eficientizarea resurselor