Comisia a anunțat pe 7 decembrie a.c. cele opt parteneriate interregionale care vor beneficia de un sprijin adaptat în cadrul unei noi acțiuni-pilot finanțate de UE pentru proiecte inovatoare.
Scopul acestei acțiuni-pilot este de a ajuta aceste parteneriate să își dezvolte proiectele în sectoare prioritare precum volumele mari de date (big data), bioeconomia, utilizarea eficientă a resurselor, sistemele avansate de fabricație sau securitatea cibernetică.
Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: „Regiunile cu atuuri concurențiale similare vor fi în măsură să își prezinte proiectele într-un cadru comun mai larg. Cu un sprijin adecvat din partea UE, ideile bune se vor transforma în produse inovatoare, printre care se vor găsi campionii inovării europene de mâine.”
În urma unei cereri de exprimare a interesului lansate de Comisie în septembrie 2017, au fost selectate opt parteneriate interregionale, care vor fi conduse de una sau mai multe regiuni coordonatoare:
- Un parteneriat la care participă 8 regiuni, condus de Brabantul de Nord (NL), Flandra (BE) și Norte (PT), va dezvolta proiecte comune în domeniul imprimării 3D;
- Un grup de 9 regiuni condus de Flandra (BE) va colabora în sectorul bioeconomiei;
- Bretania (FR), împreună cu 3 regiuni și cu Estonia, se va concentra pe securitatea cibernetică;
- Lombardia (IT) și alte 7 regiuni au ales ca specialitate economia circulară, mai precis defabricarea și refabricarea;
- Toscana (IT), alte 21 de regiuni și Estonia vor întreprinde eforturi comune pentru a dezvolta noi soluții în agricultura de înaltă tehnologie;
- Scoția (UK) și Țara Bascilor (ES) coordonează un grup de 16 regiuni pentru proiecte comune în domeniul energiei din surse regenerabile marine.Regiunea norvegiană Sogn og Fjordane este, de asemenea, asociată.
- Andaluzia (ES) și alte 5 regiuni au ales ca prioritate tematică clădirile sustenabile;
- Andaluzia (ES) și Emilia-Romagna (IT) coordonează un grup de 9 regiuni care va dezvolta proiecte inovatoare în domeniul trasabilității și în cel al volumelor mari de date în industria agroalimentară.
Aceste parteneriate vor beneficia de sprijin din partea echipelor speciale instituite în cadrul Comisiei, la care participă experți din mai multe departamente tematice. Experții vor oferi consiliere, de exemplu cu privire la cele mai bune modalități de a combina fondurile UE pentru finanțarea proiectelor.
Pe lângă acest sprijin practic din partea Comisiei, fiecare parteneriat poate beneficia de servicii externe de consiliere până la o valoare de 200 000 EUR pentru activități de extindere și de comercializare. Finanțarea provine din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
Sursa: Comunicat de presă al CE