Europe Direct Timisoara: 5 ani de experienta in comunicare si educatie pe teme europene
Nu facem asta des, dar iată că a sosit vremea pentru încă un selfie. Suntem Centrul de Informare Europe Direct Timișoara și stăm în fața dumneavoastră pentru un moment de bilanț la încheierea mandatului de reprezentare europeană 2013 – 2017. În acești cinci ani am fost la dispoziția și în mijlocul dumneavoastră pentru a vă ajuta să vă simțiți mai europeni aici, în România.
Tinerii și rolul lor în modelarea societății europene
Ce sunt tinerii, viitorul sau prezentul unei societăți? Schimbările care au loc în societatea noastră europeană par să sugereze ambele variante. Pe de-o parte, tinerii din ziua de azi ajung din ce în ce mai greu la maturitate. Studiile recente arată că adolescența durează până la vârsta de 24 ani. Tinerii studiază o perioadă mai îndelungată, se căsătoresc mai târziu și amână să devină părinți. Tot târziu devin și independenți financiar. Responsabilitățile adulților par să fie tot mai departe de tineri. Pe de altă parte, perioada de tinerețe se prelungește în acest fel. Un tânăr de 24 ani poate fi în același timp student, să aibă responsabilități de familie și să lucreze. Întrepătrunderea acestor roluri devine din ce în ce mai frecventă iar calendarele tradiționale de parcurgere a vieții sunt acum personalizate și pot varia mult.
O altă schimbare majoră în ordinea societății este participarea activă a tinerilor la viața politică. Anul 2017 ne-a adus aminte de youthquake, cuvânt apărut în timpul mișcărilor sociale din America anilor ’60. Tinerii devin mai articulați și mai vocali, apără principii sănătoase și își doresc să fie consultați și implicați în luarea deciziilor care țin de școala lor, de locul în care trăiesc sau muncesc și de țara lor. Deși mișcările naționaliste par să ia avânt, în rândul tinerilor euroscepticismul este tot mai slab reprezentat. Tinerii sunt interesați și caută modalități prin care să se implice direct în modelarea destinului lor european.
Forme moderne de participare civică
De când Uniunea Europeană și-a asumat, prin Tratatul de la Lisabona, să “mențină un dialog deschis, transparent și constant” și să aibă “ample consultări ale părților interesate pentru a se asigura că acțiunile Uniunii sunt coerente și transparente”, au fost propuse instrumente participative și au fost introduse mecanisme practice pentru a face din cetățenia activă a UE și din conceptul democrației participative la nivel transnațional mai mult decât o idee bună: practica de zi cu zi. Deci, atunci când dorești să te implici ca cetățean al Uniunii și să aduci la nivelul transnațional propria idee, te poți folosi de aceste instrumente aflate la dispoziția ta.
- Cetățenia digitală
- Consultările publice
- Initiativa cetățenească europeană
- Voluntariat local și internațional
Serviciul european de voluntariat (SEV) și Corpul european de Solidaritate
Invitație la acțiune
Prin proiectul de comunicare Europe Direct Timișoara, dar și prin proiectele complementare iDebate 2017-2019 (Programul Europa pentru cetățeni) și proiectul de dialog structurat al tinerilor cu autoritățile Europarlamentar pentru o zi 2017-2019 (programul Erasmus +), ne propunem să stimulăm reflecția cu privire la viitorul Europei, să generăm implicarea cetățenilor, în special a tinerilor, în procesul democratic și să contribuim la promovarea identității europene. Vă așteptăm alături de noi în acest mandat. Fie că aveți nevoie de informații sau doriți să vă implicați în proiectele noastre, sunteți bineveniți să fiți cetățeni europeni activi!